sport
0

Peleov dres prodan za više od 100.000 dolara

NINA
Dres koji je najbolji igrač u brazilski nogometni as Pele nosio u finalnoj utakmici prvenstva svijeta u Švedskoj 1958., prodan je danas na aukciji u Londonu za 59.000 funti, odnosno 105.600 dolara.

Aukcija je održana u Christie'su, a najveću ponudu dao je telefonom za sada neidentificirani kupac. U Christie'su su očekivali da bi cijena mogla dostići čitavih 100.000 funti jer je prije dvije godine Peleov dres s finalne utakmice prvenstva svijeta 1970. prodan za rekordnih 157.750 funti.

Plavi dres s brojem deset, u kojem je do tada anonimni 17-godišnji mladić iz Brazila zadivio svijet, bio je u stalnoj postavci jednog muzeja u Sao Paolu i do sada su ga vidjeli milioni ljubitelja nogometa. Uprava muzeja odlučila ga je prodati da bi osigurala sredstva za renoviranje i modernizaciju.

Stručnjaci Christie'sa smatrali su da bi cijena mogla biti dosta veća od one koja je ponuđena jer je plavi dres reprezentacije Brazila pravi raritet. Peterostruki prvaci svijeta tradicionalno igraju u žutim dresovima, a u finalu prvenstva u Švedskoj, gdje su pobijedili domaćine sa 5:2, morali su napraviti ustupak jer žute dresove nose i Šveđani.

Na današnjoj aukciji za 24.000 funti prodan je i dres reprezentacije Engleske koji je u polufinalnoj utakmici prvenstva svijeta 1990. protiv Njemačke nosio Paul Gascoigne.