sport
389

Paraglajdnig bajka u turskom Oludenizu: Čarobno mjesto za ljubitelje akrobatskog letenja

Piše: Edin Isanović
U turskom Oludenizu se od 11. do 15. oktobra održavaju 17. zračne igre. Mnogi ljubitelji ovog sporta to nazivaju paraglajding bajkom. Već petnaestu godinu članovi sarajevskog kluba Extreme posjećuju tradicionalni Airgames koji se održava svake godine polovinom oktobra u malom turističkom mjestu na jugu Turske pored Fethiye.

To je jedna od najfotografisanijih plaža na Mediteranu, a osim toga, ovu Plavu lagunu, kako je popularno zovu, više su puta visoko ocjenjivali turisti i razni turistički portali te je u više navrata izabrana među pet najljepših svjetskih plaža. Airgames je i ove godine okupio više od hiljadu pilota iz čitavog svijeta. Došli su uglavnom da prezentiraju svoje vještine akrobatskog letenja.

Mirvad Zenuni, predsjednik Paraglajding kluba Extreme iz Sarajeva, rekao je za Klix.ba da je Oludenizu čarobno mjesto.

"U prevodu znači Plava laguna. To je malo turističko selo smješteno u uvali ispod planine Babadag koja se uzdiže na visini od 2.000 metara iznad mora s jedne strane i grada Fethiye s druge strane. Mala je udaljenost od centra Oludeniza, odnosno plaže koja ujedno služi i kao sletište za paraglajdere, do vrha Babadaga na kojem se nalazi više poletišta za paraglajdere. Klima je stabilna, a nevjerovatna panorama koja ostavlja bez daha čini poletište Babadag najboljim u Evropi", kazao je Zenuni.

Kako je paraglajding posljednjih godina doživio veliku ekspanziju u našem glavnom gradu i BiH općenito, pojavljuje se potreba za usavršavanjem letačkih vještina kroz treninge, a posebno kroz SIV kurseve - Simulated Incidente in Flight. Upravo ova činjenica jedan je od razloga što je Extreme klub ove godine najbrojnija grupa letača koja je organizovano posjetila Oludeniz. Ukupno 23 osobe, a od toga 18 pilota iz Bosne i Hercegovine, učestvuju u Airgamesu. Jedan dio novih pilota uspješno je završio SIV kurs uz nadzor instruktora letenja Mirvada Zenunija.

"Impresivna visina planine Babadag koja se uzdiže neposredno pored mjesta u koje se slijeće i koje je na nivou mora više je nego odličan razlog zašto upravo ovo mjesto privlači mnogobrojne akrobatske pilote, pilote koji žele uraditi SIV kurs ili uopće sve paraglajdere. Odlična je organizacija i visok stepen sigurnosti. Sve to daje jednu dozu sigurnosti pilotima sa manje iskustva koji prvi put rade simulacije ili pilotu koji radi i uvježbava akrobacije. Kada kažemo sigurnost, prvenstveno se misli na veliku visinu sa koje počinjete izvoditi manevre, more koje je ispod vas, dva dežurna glisera ukoliko kojim slučajem upadnete u more te uvijek spremno vozilo Hitne pomoći tik na plaži. To je ono što je u našem sportu izuzetno teško naći“, izjavio je Zenuni.

On ističe da se pored paraglajdinga u Oludenizu možete baviti i drugim sportovima kao što su ronjenje, jahanje konja, vožnja bicikla i sportsko penjanje.

"Oblast Fethiye obiluje mnogobrojnim historijskim znamenitostima, a grad nudi mnogo toga“, zaključio je Zenuni.

Članovi Extreme kluba koji borave u Turskoj su Gordan Mašović, Zoran Trogrlić, Igor Sabljić, Dario Stojanović, Almir Manjo, Mirvad Zenuni, Irhad Zukić, Adem Jež, Emir Jažić, Admir Lasić, Enis Hrnjić, Samir Sulja, Jasmin Ihtijarević, Asim Demirdžić i Enver Mulasalihović. Tu su još član kluba Perun Vareš Ahmed Likić, član kluba Vector Zenica Emir Akvić, član kluba Romanija Pale Miroslav Vidojević i član kluba Ljubuški David Šiljeg.