Sarajevo
0

Otvoreno Svjetsko prvenstvo u kuglanju

Sarajevo-x.com
U Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch (Zetra) u Sarajevu otvoreno je Deveto svjetsko prvenstvo za kadete u kuglanju. Na ceremoniji otvaranja prodefilovale su sve selekcije, a prisutnim su se obratili visoki dužnosnici Svjetske kuglaške federacije (NBC), kao i članovi Izvršnog komiteta Svjetskog prvenstva.

Podpredsjednik Izvršnog komiteta i predsjednik Kuglaškog saveza BiH, Ševal Bašić, ovom prilikom je rekao:

"Kuglaški savez BiH učinio je ogroman napor, puno truda i znanja, kako bi ova svjetska prvenstva protekla u najboljem redu. I pored svih problema sa kojima smo se susretali, omogućili smo ovim mladim ljudima da pokažu koliko znaju, i da u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini dostojno prezentuju svoje države. Uspjeli smo to samo iz jednog razloga. Mi pripadamo narodu koji ne priznaje riječ predaja. I kada bi mnogi odustali, kada bi se mnogi predali, mi pronađemo dodatni izvor energije, nove motive, proradi poznati bosanski inat i mi uspijemo", potpredsjednik Izvršnog komiteta i predsjednik Kuglaškog saveza BiH, Ševal Bašić.

Na prvenstvu će učestvovati 13 reprezentacija, a takmičenje je počelo danas ekipnim takmičenjem za kadetkinje. U ponedjeljak ćemo saznati ime novog svjetskog prvaka u konkurenciji kadeta. Naredna četiri dana najbolji mladi kuglaši svijeta takmičit će se u pojedinačnim disciplinama.

Kadetsko svjetsko prvenstvo je uvertira pred svjetsko seniorsko prvenstvo u kuglanju koje počinje u četvrtak i trajat će deset dana. Učestvovat će 18 reprezentacija svijeta i preko 400 najboljih kuglaša svijeta. Cijelim tokom prvenstva ulaz je besplatan.