Početak 29. decembra
28

Legendarni Ammann u 43. godini spreman za svoju 25. Novogodišnju turneju

E. B.
Simon Ammann (Foto: EPA-EFE)
Simon Ammann (Foto: EPA-EFE)
Novogodišnja turneja Četiri skakaonice počinje tradicionalno takmičenjem u Obertsdorfu kvalifikacijama 28. decembra, a potom i glavnim takmičenjem dan kasnije.

Iako smo uskraćeni za gledanje japanskog skakača Noriakija Kasaija, na zaletištu ćemo ipak gledati jednu istinsku legendu.

Naime, Švicarski skijaški savez je objavio spisak učesnika Novogodišnje turneje, a na njemu se nalazi Simon Ammann.

Ammann će tako u svojoj 43. godini nastupiti na svojoj 25. Novogodišnjoj turneji, a timske kolege ove godine će mu biti Gregor Deschwanden, Killian Peier i Remo Imhof, koji je rođen pet godina nakon što se Ammann prvi put takmičio na Novogodišnjoj turneji.

Četverostruki olimpijski prvak iz 2002. i 2010. godine nikada nije bio osvajač ovog prestižnog takmičenja, iako je slavio 2008. i 2013. u Oberstdorfu i 2011. u Garmisch-Partenkirchenu.

Nakon Obertsdorfa turneja se nastavlja u Garmisch-Partenkirchenu 1. januara, zatim Innsbrucku 3. januara i Bischofshofenu 6. januara.

Prošle godine trijumfovao je Halvor Egner Granerud, a ove godine apsolutni favorit je Stefan Kraft koji je u ovoj sezoni trijumfovao na pet od osam uvodnih takmičenja.