sport
0

Orsat Zovko za Klix.ba: Imamo u planu održavanje FFC-a u Sarajevu

Piše: Edin Isanović
Foto: Fightsite.hr
Foto: Fightsite.hr
Vlasnik Fight Channela i čelnik Final Fight Championshipa Orsat Zovko boravio je ovih dana u glavnom gradu BiH. U razgovoru za Klix.ba naglasio je kako je sa MMA borcem Denisom Stojnićem potpisan ugovor na tri borbe, a prvi meč imat će 29. marta u Osijeku protiv Eddija Sanchesa.

U uvodu je istakao kako je Final Fight Championship bilježi sjajne rezultate i ima veliki renome u svijetu.

"Mi ozbiljno pristupamo svom poslu. Recimo, treba nam dva dana da postavimo sve potrebno za borbe, a dan prije imamo i generalnu probu. Dolazimo u standardnoj postavi sa četiri šlepera opreme. Nekih 60 osoba ide sa nama, a uzimamo i neke lokalne ljude kada dođemo u mjesto gde se održava šou. Dokaz da radimo na vrhunskom nivou jeste podatak da smo prošle godine dobili svjetsku organizaciju K-1 finala. To je bilo prvi put u historiji da se ovo takmičenje organizovala izvan Japana", kazao je Zovko.

Ostvario svoj san

Dodaje kako je zadovoljan urađenim posljednjih godina i da je ostvario svoj san.

"Kada vratim film i sjetim se da sam kao dječak bio u Tokiju i pred 70 hiljada ljudi gledao mečeve i pogledam gdje sam danas, onda je jasno da trebam biti sretan. U glavnom japanskom gradu prvi put sam bio 1996. godine. Tri godine poslije sa Cro Copom bio sam učesnik finala. Da mi je tada neko rekao da ću ostvariti sve ovo rekao bih mu da je to previše", kazao je Zovko.

Osvrnuo se na učešće bh. boraca na FFC-u. Istakao je da su ostavili dobar dojam na odražim takmičenjima.

"Tu ima jedna mlađa generacija momaka koji dolaze, ali moraju znati da se ništa ne dešava preko noći, a to im Dževad Poturak najbolje može objasniti. Čovjek je imao težak put, nije odbijao mečeve i to je njegova najveća kvaliteta. Poturak je dio našeg tima, sarađujemo. Recimo, Emkić je po mom mišljenju veliki potencijal i s njim se treba pažljivo raditi. Ugodno me iznenadio i Spahović koji se takmičio u MMA. Iskreno, žao mi je što se neće boriti u FFC-u", kazao je Orsat.

Najavio je dolazak renomiranih imena na nova takmičenja koja će organizovati Final Fight Championship.

"Pregovarao sam u Moskvi sa Samedovim i velike su šanse da dođe. Još čekam da završim dva borca i bit će kompletiran spisak. Trenutno imamo oko 250 boraca u bazi. Imamo godišnje 16 manifestacija, a od ove godine uvodimo borbe za pojas", dodaje on.

Istakao je kako popularnost ovog sporta raste nevjerovatnom brzinom.

"Po analizama u svijetu to je jedan od najbrže rastućih sportova. U udarnom terminu gledanost je veća od dosta utakmica Lige prvaka“.

Mirko Filipović će imati borbe u 2014. godini

Za Denisa Stojnića je istakao kako je izuzetno atraktivan borac kada je spreman. Potvrdio je da je sa bh. borcem potpisan ugovor za tri meča i da će se 29. marta u Osijeku boriti protiv Eddija Sancheza.

"Sada smo samo fokusirani na ovaj okršaj, nemamo daljih planova jer u ovom sportu ako se takmičar povrijedi sve pada u vodu. Denis treba da se koncentriše na meč sa Eddijem. Ako sve bude kako treba druga borba će biti protiv Ricca Rodrigueza. Ipak, to će biti puno ozbiljnije nego što je bilo nedavno u Sarajevu. Ono nije bio ozbiljan meč i to treba što prije zaboraviti. Stojniću je prioritet prvi dvoboj. Odlučili smo se za Osijek jer je dvorana prošli put bila krcata. Mi prije svakog takmičenja imamo stastanak sa svim borcima. Ja im govorim da je najvažnije odraditi dobar meč. Neki naši borci su pobjeđivali, ali ih nismo dalje zvali, jer nisu bili atraktivni", kazao je prvi čovjek FFC-a.

Napomenuo je kako će se Mirko Filipović ove godine boriti na FFC-u. Bit će to jednom ili dva puta, a dosta toga zavisit će od rasporeda.

"To cijelu priču diže na veći nivo“, jasan je Zovko koji je jedan od prvih producenata K-1 u svijetu. Kaže kako je prvi šou organizovao 2001.godine u Domu sportova, a borio se Cro Cop. Tada je izvorni vlasnik K-1 iz Japana privatnim letom doputovao u Zagreb.

Zovko je na kraju istakao kako se dobro osjeća u gradu na Miljacki.

"U Sarajevu mi je uvijek ugodno, dorba je raja. Nadam se daćemo uskoro organizovati jednu manifestacju u glavnom gradu BiH. Za to treba doći vrijeme. Nije isključeno da bude i u ovoj godini", zaključio je Zovko.