sport
0

VIDEO / Operacijom od sedam sati spašena ruka Roberta Kubice

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Više od sedam sati ljekarski tim predvođen Igorom Rossellom operisao je u bolnici Santa Corona u Pietra Ligureu poljskog F1-vozača Roberta Kubicu u nastojanju da mu spasi teško povrijeđenu desnu ruku.

Tokom operativnog zahvata u dva navrata je prijetila opasnost amputacije Kubičine ruke, ali takva ideja, srećom, nije realizirana. Poljak se, podsjetimo, svojom Škodom Fabijom S2000, uz veliku brzinu, zabio u zid pored jedne crkvice kraj koje je prolazila trasa relija Ronde di Andora na kojem je nastupao. Uz višestruke prijelome ruke, šake i desne noge, Kubica je imao i unutrašnje krvarenje, zbog čega je hitno prebačen u bolnicu u kojoj je podvrgnut operaciji.

"Morat ćemo pričekati najmanje sedam dana da vidimo hoće li mu ruka 'preživjeti'", izjavio je nakon zahvata specijalist za ovakve zahvate Rossello, aludirajući na funkcionalnost ekstremiteta, dodavši i da bi moglo proći čak i godinu dana do trenutka kada će se Kubica ponovno moći služiti njom.

"Kod sportista oporavak traje kraće, ali rekao bih da će u bolid najranije za godinu dana", bio je direktan odgovor na upit o prognozi mogućeg povratka Kubice na stazu.

Što se tačno u nesreći dogodilo objasnio je medijima Kubičin suvozač Jakub Gerber koji je, srećom, prošao bez povreda: "Vozili smo i ja sam pratio bilješke. Uopće nisam primijetio da je automobil iskliznuo, a samo trenutak nakon udarca vidio sam kako se Robert drži za ruku. Potom je izgubio svijest."

Podrške Kubici stižu sa svih strana iz svijeta Formule 1. Fernando Alonso došao je i do bolnice.