sport
0

Olimpijske igre u Pekingu bez Spielberga?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Renomirani filmski redatelj Steven Spielberg mogao bi odustati od uloge umjetničkog direktora Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine ukoliko Kina ne zauzme oštriji stav prema Sudanu, prenosi ABC News.

Kina predstavlja velikog investitora u sudanskoj naftnoj industriji, a u posljednje vrijeme je kritizirana jer nije poslala UN-ove mirotvorce u problematičnu sudansku regiju Darfur. Grupe za ljudska prava optužile su Kinu i za prodaju oružja Sudanu koje je završilo u Darfuru.

"Steven će donijeti konačnu odluku o suradnji sa Kinezima u jednoj od narednih sedmica. Naš glavni cilj jeste zaustavljanje genocida, a niko ne zna kako je to najbolje učiniti", izjavio je Andy Spahn, glasnogovornik Stevena Spielberga.

"Steven je jedan od mnogobrojnih savjetnika Olimpijskih igara koje će se održati u Kini, te on pokušava iskoristiti ovu manifestaciju kako bi potaknuo Kineze da se posvete ovom problemu", objasnio je Spahn.

Spahn je još dodao kako su obje strane bile uključene u "privatni dijalog", te da Spielberg vrlo brzo očekuje odgovor kineske vlade.