Takmičari iz 10 zemalja
96

Održan Šestoaprilski turnir u streljaštvu, takmičarke SK Sarajevo postavile novi državni rekord

E. B.
Za vikend je u strelištu Zetra u organizaciji Streljačkog kluba Sarajevo, a u povodu obilježavanja 6. aprila - Dana grada Sarajeva održan 14. Međunarodni Šestoaprilski turnir u streljaštvu u gađanju zračnim oružjem za seniorke i seniore.

Na takmičenju je nastupilo više odo 110 takmičara iz 10 zemalja sa preko 220 nastupa, što je do sada rekordan broj zemalja učesnica, klubova i takmičara.

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Sarajeva i Ministarstva kulture i sporta KS, a takmičenje se već dugi niz godina nalazi u kalendaru takmičenja Evropske streljačke konfederacije (ESC).

Takmičenje je svečano otvorio Samir Avdić, ministar u Vladi KS, koji je tom prilikom zaželio svim takmičarima, trenerima i gostima ugodan boravak u našem gradu te da takmičari postignu svoje najbolje rezultate u prelijepom ambijentu koje pruža strelište Zetra.

Ministru Avdiću je predsjednik Streljačkog kluba Sarajevo Emir Guso uručio prigodnu medalju kao znak zahvalnosti za dugogodišnju kontinuiranu podršku.

Na takmičenju je postignut jedan državni rekord za koji su se pobrinule domaće takmičarke Streljačkog kluba Sarajevo i nekoliko ličnih rekorda.

Najuspješniji su bili domaći takmičari koji su osvojili dvije ekipne titule, a gadjalo se u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji.

U disciplini zračna puška žene ekipno najuspješnije su bile takmičarke Streljačkog kluba Sarajevo koje su odličnim gađanjem za skoro osam krugova postavile novi državni rekord od 1873,7 krugova. U sastavu ekipe su nastupile Segmedina Bjelošević, Živa Dvoršak i Farah Onešćuk.

Drugo mjesto je osvojila druga ekipa SK Sarajevo u sastavu Samra Ivazović, Aja Basarić i Aida Arnautović koje su pogodile 1851,0 krugova.

Treće mjesto pripalo je takmičarkama SSU Crvena zvezda koje su imale 1841,3 kruga.

Pojedinačno najuspješnija je bila Rumunka Roxana Sidi sa pogođenih 629,8 krugova i 600 krugova na pune pogotke. Drugo mjesto je pripalo Živi Dvoršak iz Streljačkog kluba Sarajevo sa pogođenih 629,1 krug i takođe 600 krugova na pune pogotke, dok je treće mjesto pripalo Slovenki Urški Hrašovec, članici SD I Pohorski bataljon sa pogođenih 626,8 krugova.

U gađanju zračnom puškom za muškarce najuspješniji su bili domaći takmičari SK Sarajevo.

Nastupili su u sastavu Nedžad Džanković, Nedžad Fazlija i Benjamin Kurtović, a za pobjedu im je bilo dovoljno 1845,8 krugova. Drugo mjesto je osvojila reprezentacija Sjeverne Makedonije, a treće takmičari SK Visoko koji su imali 1814,3 odnosno 1805,7 krugova.

Pojedinačno, što je bilo i očekivano, prvo mjesto osvojio je svjetski rekorder Peter Sidi (RASC Steaua) sa fantastičnih 632,1 krug i sa pogođenih svih 600 krugova. Drugo mjesto pripalo je Nejcu Klopčiču iz SD Trzin sa pogođenih 621,5 krugova. Treće mjesto je osvojio Nedžad Džanković (SK Sarajevo) sa pogođenih 620,8 krugova.

U gađanju zračnim pištoljem za seniorke u pojedinačnoj konkurenciji najbolja je bila takmičarka SD Kikinda iz Srbije Jelena Tomić koja je imala 559 krugova. Drugo mjesto je osvojila Slovenka Sabina Suljić iz SD I Pohorski bataljon sa pogođenih 546 krugova. Treće mjesto je pipalo takmičarki iz reprezentacije Crne Gore Ivoni Bulatović sa pogođenih 545 krugova.

U gađanju zračnim pištoljem za muškarce prvo mjesto su osvojili takmičari SD Kikinda (Duško Petrov, Dušan Latinović i Stefan Papaživanov) sa pogođenih 1666 krugova, drugi su bili takmičari SK Sarajevo (Ervin Bejdić, Anes Krečo i Boris Filipovac) sa pogođenih 1652 kruga, a treće reprezentacija Crne Gore (Novak Dević, Željko Miličković i Dušan Đukić) koja je imala 1642 kruga.

Pojedinačno najuspješniji je bio Duško Petrov (SD Kikinda) sa pogođenih 569 krugova, drugo mjesto je osvojio Ivan Slijepčević (SK Mladost) sa 563 kruga, a treće Ervin Bejdić (SK Sarajevo) sa 562 kruga.

Drugog dana takmičenja na programu je bilo gađanje u pojedinačnoj konkurenciji sa finalnim gađanjima.

Finalno gađanje se sastoji od 24 opaljena metka i samo zadnja dva takmičara ili takmičarke dođu do tog broja. Ostali takmičari nakon 12 metaka ispadaju jedan po jedan dok na kraju ne ostanu dva takmičara koji se bore za pobjedu.

U disciplini zračna puška za žene najuspješnija je bila članica Streljačkog kluba Sarajevo Slovenka Živa Dvoršak koja je postigla sjajan rezultat u osnovnom dijelu od 630.2 kruga što joj je drugi najbolji rezultat sezone.

Živa je dobro gađanje iz osnovnog dijela krunisala i odličnim nastupom u finalnom gađanju te je sa 251,2 kruga ubjedljivo pobijedila ispred Rumunke Roxane SIDI koja je imala 248,4 pogođena kruga. Treće mjesto pripalo je državnoj rekorderki i članici SK Sarajevo Segmedini Bjelošević koja je sa 225,5 krugova osvojila bronzanu medalju.

Kod muškaraca u gađanju zračnom puškom u veoma uzbudljivom finalu pobijedio je svjetski rekorder Mađar Peter Sidi član RASC Steaua. Sidi je sa takmičarom is SD Dalmacija cement Josipom Sikavicom vodio borbu do zadnjeg metka za zlatnu medalju. U zadnjem hicu je sa pogođena 10.3 kruga odnio pobjedu. Sikavica je u zadnjem hicu pogodio 9,9 te je razlika bila samo 0,4 kruga. Treće mjesto pripalo je Slovencu Nejcu Klopčiču članu SD Trzin sa pogođenih 224,0 krugova.

U gađanju zračnim pištoljem za žene kao i prvi dan ubjedljivo je pobijedila je Jelena Tomić članica SD Kikinda iz Srbije sa pogođenih 234,4 kruga. Drugo mjesto je osvojila takmičarka SD Dalmacijacement iz Hrvatske sa pogođenih 225,0 krugova. Treće mjesto je osvojila članica Reprezentacije Crne Gore Jelena Pantović koja je imala 207,3 pogođena kruga.

Kod muškaraca u gađanju zračnim pištoljem pobjednik ovogodišnjeg turnira je Novak Dević član reprezentacije Crne Gore koji je pogodio 238,5 krugova. Drugo mjesto osvojio je reprezentativac Srbije i član SD Kikinda Duško Petrov koji je pogodio 237,3 kruga, dok je treće mjesto pripalo reprezentativcu naše zemlje i članu SK Geofon Nikoli Jovičiću koji je pogodio 213,5 krugova.

Najboljim ekipa i takmičarima su podijeljeni pehari, specijalno dizajnirane medalje za ovaj turnir, te simbolične novčane nagrade.