sport
50

Novi rekordi, olimpijske norme, sponzor i medalja za Ensara Hajdera

Klix.ba
Ensar Hajder
Ensar Hajder
Plivač Ensar Hajder proteklog vikenda sa svojim klubom SG Essen nastupio je na njemačkom državnom prvenstvu u Berlinu i postigao značajne rezultate.

Na takmičenju je učestvovalo oko 900 plivača, te je bilo jedno od najmasovnijih njemačkih prvenstava do sada.

"Ja sam plivao samo u subotu i nedjelju jer sam imao ispite na fakultetu. U zadnjem sam semestru studija medicine i to mi je prioritet jer nastojim očuvati prosjek od 9,7, tako da nisam uspio plivati sve štafete i sve svoje trke", kazao je Hajder koji je plivao 200 m mješovito i 200 m slobodno, te štafetu 4x100m mješovito (kraul).

"Na 200 mješovito sam u finalu isplivao novi državni rekord, normu za svjetsko prvenstvo u Kazanu ove godine, te B-olimpijsku normu za Rio 2016. Oborio sam svoj rekord koji sam plivao na evropskom prvenstvu u Berlinu prošle godine za šest desetinki: 2:03.06 (EP Berlin: 2:03.68). U ovom finalu sam bio gotovo tri sekunde brzi nego 2012. na Olimpijadi u Londonu. Ovaj put sam 1,3 sekunde ispod B-norme", rekao je Hajder.

On je na 200 m kraul također plivao novi državni rekord, normu za SP, kao i olimpijsku normu, tako da ovaj put već godinu dana pred OI ima isplivane dvije OI norme, za razliku od jedne u prošlom ciklusu. Rekord koji je držao popravio je za četiri desetinke, te Ensarov novi rekord sada iznosi 1:51.42 (prošli je bio 1:51.84).

"Sa štafetom SG Essena sam osvojio titulu njemačkog prvaka. U štafeti sam plivao kraul, te sam kao zadnji plivač uspio održati razmak između sebe i svjetskog prvaka Paula Biedermanna, te drugih njemačkih olimpijaca. Ovo je već 10. medalja koju sam osvojio na njemačkim prvenstvima od kojih je pet zlatnih, te dvije u individualnim trkama", istakao je bh. plivač.

Dodao je da je zadovoljan ovogodišnjim uspjesima u bazenu, ali da još nije došao ni nadomak svog maksimalnog potencijala.

"Nastavit ću raditi, a rezultati će doći. Ove godine još ulažem jako puno truda i vremena u studij, ali naredne godine ću se moći malo vise posvetiti plivanju, te očekujem tada još bolje rezultate. Također za ovu godinu imam novog sponzora - Speedo, koji je jedna od vodećih plivačkih kompanija na svijetu, te sam sada u Team Speedo Germany. Firma je poznata po tome što je bila i glavni sponzor Michaelu Phelpsu, najtrofejnijem olimpijcu svih vremena", izjavio je Hajder.