sport
0

Nova pobjeda u Riju: Peto uzastopno finale za bh. odbojkaše na paraolimpijskim igrama

Piše: E. M.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
U polufinalnoj utakmici na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci pobijedila je selekciju Egipta rezultatom 3:0 (23:25, 16:25, 20:25). U finalnom susretu sastat će se sa pobjednikom susreta Brazil - Iran.

Sjajnu utakmicu naši zlatni momci večeras su odigrali u polufinalu najvećeg takmičenja. Iako su Egipćani prvi probili led i postigli poen nakon 20 sekundi susreta, Duran je za naš tim izjednačio nakon čega se igralo poen za poen. Jusufović, Duran, Alibašić odgovarali su na poene Egipćana, a prvo ozbiljnije vodstvo smo imali kod rezultata 9:12. Kasnije se ponovo igralo poen za poen, ali su naši odbojkaši uspjeli sačuvati prednost od +5 koju su kasnije postigli, te prvu dionicu prvesti kraju sa rezultatom 23:25.

U drugom setu Egipćani kao da su se predali, a naši odbojkaši su to odlično iskoristili. Kod rezultata 8:8 bh. reprezentativci su pokazali zube i nastavili nizati poene da bi na kraju Egipćani postgili 16 poena, dok je naša reprezentacija upisala i drugi osvojeni set.

Posljednja dionica ponovo je počela igrom poen za poen, ali Jusufović razbija "monotoniju" na terenu sa tri poena u nizu, a Duran, Medić i Alibašić nastavljaju povećavati rezultatsku prednost. U 11. minuti susreta trener Egipa poziva time-out u nadi da spasi večerašnju utakmicu, ali odmor je veoma dobro došao našim odbojkašima koji su nastavili nizati poene. Duran, Jusufović i Medić povećavaju prednost na +9 (10:19), a poenom Alibašića zaključuju i treći set sa 25:20 za sigurnu pobjedu i plasman u peto uzastopno finale.

Najefikasniji u našoj reprezentaciji bio je je Alibašić sa 13 te Duran i Jusufović sa po 12 poena. U selekciji Egipta najviše su se istakli Moussa sa devet i Soliman sa sedam poena.

Finalna utakmica na rasporedu je u nedjelju u 17 sati.