sport
0

Nogometni suci ipak ne sude pravedno

FENA
Ogorčeni navijači, koji uvijek optužuju sudije za nepravedno suđenje prema njihovom nogometnom timu, mogli bi biti u pravu. Nova studija je pokazala da sudije često favorizuju domaći tim i ne sude uvijek pravedno.

Istraživači su analizirali više od 2.600 utakmica engleske nogometne lige u periodu od 1996. do 2003. godine. Pokazalo se da suci obično daju više kazni i to žutih i crvenih kartona igračima koji su u gostujućoj ekipi.

"Menadžeri su bili u pravu kada se se bunili zbog nekonzistentnosti i kontroverznih odluka za vrijeme utakmice, ali bez detaljnije analize spornih sudačkih odluka, takve priče nakon utakmice izgledaju kao izražavanje uobičajenog nezadovoljstva tima koji je izgubio.“, izjavio je vođa istraživačkog tima Peter Dawson.

Dawson i njegove kolege su također otkrile da favoriti dobivaju mnogo manje disciplinarnih akcija od tima koji nije favorit. Uočeno je i da se broj disciplinskih mjera znatno povećava na završnim sezonskim utakmicama i da domaći timovi igraju mnogo agresivnije pred velikim brojem gledatelja i navijača.

Istraživači su napomenuli da bi povećana kontrola utakmica pomoću pregledavanja video snimaka i povećanja broja sudija, mogla riješiti problem nepravednog suđenja.