Fotografija s namaza
222

Zvijezdu Reala optužuju za "islamistički pozdrav", tužio je njemačkog novinara

N. M.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Sjajni defanzivac Real Madrida Antonio Rüdiger početkom ramazana objavio je na društvenim mrežama fotografiju s namaza, dok kažiprstom desne ruke pokazuje prema gore.

Tako je Rüdiger čestitao muslimanima početak mjeseca posta, ali u svojoj domovini Njemačkoj naišao je na nevjerovatne kritike.

Najglasniji je bio novinar Julian Reichelt, koji je rekao da nogometaš Reala tom prilikom koristi "islamistički pozdrav".

Jasno je Reichelt napisao da potez kažiprstom kakav je napravio Rüdiger predstavlja islamistički gest, a zbog toga su reagovali i nogometaš i Nogometni savez Njemačke.

Rüdiger je odmah podnio kaznenu prijavu protiv Reichelta uredu javnog tužioca u Berlinu zbog uvrede i klevete, dok je NS Njemačke Reichelta tužio zbog govora mržnje.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke za Bild je kazalo da Rüdigerov gest predstavlja iskaz vjere te da nije problematičan za javnu sigurnost.

"To vrijedi bez obzira na činjenicu da islamističke skupine zlorabe ovaj simbol za svoje vlastite svrhe", poručili su iz njemačke policije.

Inače, Reichelt je bivši urednik na uglednom njemačkom portalu Bild, a poznat je i po tome što je dobio nagradu "Zlatni krompir" za subjektivno i jednostrano izvještavanje.