Bivši nogometaš FK Sarajevo
1

Zoran Ljubičić s islandskim Keflavikom želi dobar plasman

Piše: Edin Isanović
Zoran Ljubičić, nekadašnji nogometaš FK Sarajevo, prvi je šef struke islandskog prvoligaša Keflavika. Na tu poziciju imenovan je prije nekoliko mjeseci, a u novoj sezoni, koja počinje u maju ove godine, će pokušati postići što bolji plasman.

Ljubičič je za Klix.ba istakao da posljednjih 20 godina živi u najzapadnijoj evropskoj državi.

"Na Island sam stigao 4. aprila 1992. godine. U početku je bilo izuzetno teško, jer sam se morao adaptirati na vremenske uslove. Ovdje je dosta vjetrovito i prohladno. Sada je sve u najboljem redu, navikao sam se", naglašava Ljubičić i dodaje kako je elitna nogometna liga na Islandu dosta izjednačena.

"Nema mnogo favorita i domaći teren ne daje baš veliku prednost kao kod nas. Igra se brzo sa dugim loptama i puno trčanja. Često na utakmicama bude i puno pogodaka. Što se tiče mog kluba on ima bogatu tradiciju. Nekoliko puta je bio prvak i osvajač kupa Islanda. Aktuelna ekipa je izuzetno mlada, pola tima čine igrači između 17 i 20 godina. Za Keflavik nastupa i moj sin Bojan koji ima 19 godina. Nedavno nam je u svlačionicu stigao i Slovenac Gregor Mohar, koji je prije nekoliko godina nosio dres tima sa Koševa. Nadam se da će nam on biti pojačanje. U kontaktu smo i sa Denisom Selimovićem, bivšim igračem Željezničara i norveškog Alesundsa".

Ljubičić se prisjetio trenutka kada je potpisao profesionalni ugovor sa Bordo timom.

"Paraf na ugovor sa Sarajevom sam stavio u sezoni 1984./85. Baš na kraju te sezone dotakli smo vrh u jugoslavenskom prvenstvu, stigli smo do naslova prvaka. Zaista sam imao sreće da igram pored istinskih zvijezda - Pašića, Hadžibegića, Jozića, Kapetanovića, Đurkovića i ostalih. Kada me neko pita koju utakmicu pamtim, odgovorim da je uvijek bio izazov igrati protiv velike četvorke - Crvene zvezde, Partizana, Hajduka i Dinama. Ipak, najbolju ekipu u to vrijeme je imala Zvezda, a svi pamtimo da su kasnije postali i prvaci Starog kontinenta“, ističe trener Keflavika.

Također, Zoran ističe da redovno prati Premijer ligu BiH i državni nogometni tim.

"Gledam prijenose bh. lige na TV-u. Naravno, najviše se interesujem za stanje u timu sa Koševa. O reprezentaciji puno znam, na pravom su putu da naprave veliki uspjeh, ima dosta dobrih i kvalitetnih igrača. Mislim da reprezentativci i stručni štab zaslužuju maksimalnu podršku javnosti koju i imaju", zaključio je Ljubičić.