Davno je to bilo
53

Znate li kada je Milan posljednji put igrao nokaut-fazu Lige prvaka? Kaka je predvodio ekipu

D. P.
Tim koji je predstavljao Milan posljednji put u nokaut fazi (Foto: AC Milan)
Tim koji je predstavljao Milan posljednji put u nokaut fazi (Foto: AC Milan)
Za italijanskog nogometnog velikana Milan dugo je važilo da je Liga prvaka njegovo "dvorište", no ovaj tim će večeras zaigrati prvi put u nokaut fazi najelitnijeg takmičenja nakon devet godina.

Milan u svojoj kolekciji ima sedam titula Lige prvaka i po tom parametru samo je Real Madrid veći. No, Rossonera već godinama nema na mapi najboljih timova Evrope, što je rezultat velike finansijske krize i problema nakon odlaska Silvija Berlusconija s vlasničke pozicije.

Rossoneri se polako oporavljaju, vratili su se u Ligu prvaka, a prošle godine osvojili su Seriju A nakon 11 godina čekanja. Sada će imati priliku da zaigraju nokaut fazu najprestižnijeg evropskog takmičenja.

Posljednji put Milan je igrao nokaut-fazu Lige prvaka prije devet godina. Dugih devet godina ukoliko uzmemo u obzir renome slavnog kluba sa San Sira.

Bila je to osmina finala, a Rossoneri su ispali nakon dva poraza od Atletico Madrida (0:1 i 1:4). Koliko su se stvari promijenile od tog trenutka pa do danas, kao i koliko je dugo Milan čekao na Ligu prvaka, dovoljno govori podatak ko je sve igrao za Rossonere u toj utakmici.

Ekipu je predvodio legendarni Kaka. Svojevremeno osvajač Zlatne lopte i najbolji igrač svijeta bio je kapiten Milana, a gotovo da smo zaboravili kako je izgledao na nogometnom terenu, tako da i to potvrđuje koliko Rossoneri čekaju na elitno nogometno takmičenje.

Milan je tada nastupio u sastavu: Abbiati, Emanuelson, Bonera, Rami, De Sciglio, Taarabt, de Jong, Essien, Poli, Kaka i Balotelli.

Vrlo mali broj igrača iz tog perioda i danas su aktivni. Neki su poput Danielea Bonere već u trenerskim vodama.

Protivnik Milana večeras je "po mjeri". U pitanju je Tottenham, koji će na San Siru gostovati bez čitavog kostura veznog reda. Najbitnija trojica veznjaka (Hojbjerg, Bissouma i Bentancur) neće igrati večeras, tako da je to dodatna šansa da Milan prođe u četvrtfinale.