Na današnji dan prije četiri godine
4

FOTO+VIDEO / Zmajevi pokorili Belgiju 4:2, a Džeko dobio nadimak Dijamant

Piše: J. Hadžiahmetović
Edin Džeko slavi gol u Genku protiv Belgije (Foto: AFP)
Na današnji dan prije četiri godine, reprezentacija BiH pobijedila je Belgiju na gostovanju u Genku u okviru kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi.

U jednoj od najboljih utakmica bh. reprezentacije, izabranici tadašnjeg selektora BiH Miroslava Ćire Blaževića pobijedili su Belgijance rezultatom 4:2, a golove za Zmajeve su postigli Edin Džeko, Sanel Jahić, Zlatan Bajramović i Zvjezdan Misimović. Upravo je u ovoj utakmici Džeko dobio nadimak Dijamant od komentatora Marjana Mijajlovića.

"Emocije su bile na vrhuncu. Vedad Ibišević pored mene kao konsultant, a ostalo je historija. Dao Bog da uvijek bude tako jer tad je krenula sva ova priča i trajat će", kazao je Mijajlović za portal Klix.ba te dodao kako je nadimak Dijamant kojeg je te noći dao Džeki bio trenutak inspiracije.

Ovom pobjedom preuzeli smo drugo mjesto na tabeli grupe 5 kvalifikacija za SP. Prva je bila nedostižna Španija, koja je kasnije otišla do samog kraja i osvojila Svjetsko prvenstvo pobjedom nad Holandijom u finalu.

Već iduće srijede, Belgijanci su kapitulirali i na Bilinom Polju. U do tada neviđenoj euforiji u Zenici, Zmajevi su pobijedili rezultatom 2:1 zahvaljujući golovima Dijamanta.

Narednog dana, 55-godišnji selektor Belgije Rene Vandereycken dobio je otkaz. Zmajevi su završili kvalifikacije na drugom mjestu sa 19 bodova, 11 manje od prvoplasirane Španije, koja se prošetala grupom, i četiri više od trećeplasirane Turske.

U 10 kvalifikacionih utakmica Zmajevi su upisali šest pobjeda, jedan neriješen rezultat i tri poraza. Uslijedio je nesretni baraž protiv Portugalaca. Iako su Zmajevi imali mnogo više šansi na Estadio da Luz, domaća selekcija je na kraju pobijedila minimalnom razlikom 1:0, što je BiH davalo velike šanse i nadu u uzvratu.

Međutim, Raul Meireles zaledio je srca svih Bosanaca i Hercegovaca svojim golom za ponovnu pobjedu od 1:0. Te noći, 18. novembra 2009. godine, bio je kraj snovima građana BiH da će svoju reprezentaciju vidjeti na SP-u u Južnoj Africi.

Ćiro je kasnije napustio kormilo reprezentacije, a na njegovo mjesto došao je Safet Sušić, koji je na dobrom putu da uradi ono što njegovim prethodnicima nije uspjelo i odvede Zmajeve u Brazil na SP 2014. godine.