Nogomet
6

Zmajevi od danas u Innsbrucku: Prvi dolaze Pjanić i Spahić

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine danas će se okupiti u Innsbrucku, gdje će u srijedu od 18:30 sati na stadionu "Tivoli" odigrati prijateljsku utakmicu protiv Egipta

Kako su iz stručnog štaba bh. državnog tima u Innsbrucku istakli, jedini od 22 pozvana igrača koji je za sada otkazao dolazak na okupljanje je povrijeđeni nogometaš Rijeke, Zoran Kvržić.

Ostali reprezentativci trebali bi doći danas do 18 sati u hotel "Austria Trend", kada će i zvanično početi mini pripreme pred prvu zvaničnu pripremnu utakmicu BiH uoči nastupa na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Prema rasporedu putovanja, odnosno dolazaka u Innsbruck prvi bi trebao stići Miralem Pjanić, kreator bh. igre i zvijezda italijanske Rome. Odmah za njim u austrijski grad najavljen je dolazak kapitena BiH i stopera Bayer Leverkusena Emira Spahića.  

"Do 18 sati u hotelu bi trebao biti 21 igrač. Najvažnije je da ćemo tri dana biti zajedno. Nismo se dugo vidjeli. Imamo puno toga za pričati. U Brazilu sam prije nekoliko dana obišao kamp gdje ćemo boraviti za vrijeme SP. Prenijet ću igračima impresije, a onda razgovarat ćemo i o pripremama za Mundiijal", rekao je Sušić, te dodao:

"U utakmici sa Egiptom nećemo eksperimetisati. Nastupit će 17 igrača. O sastavu sa saradnicima odlučit ću do utakmice. U svakom slučaju želimo pobijediti kako bi ekipa dobila na dodatnom samopouzdanju. Dobru igru i trijumf, naravno, želimo i zbog naših navijača koji će nas u velikom broju bodriti i u Innsbrucku".

Inače, selektor Sušić iz Bosne i Hercegovine sinoć je doputovao u Innsbruck zajedno sa trenerima u stručnom štabu Elvirom Baljićem i Borčetom Sredojevićem. Putovali su automobilom više od 11 sati. Simbolično, popularni Zmajevi današnje okupljanje i prvu pripremnu utakmicu pred odlazak na SP imat će u Innsbrucku, čiji je prvi prijateljski grad postala bh. prijestolnica Sarajevo, još davne 1980. godine.

Innsbruck je dva puta bio domaćin Zimskih olimpijskih igara, 1964. i 1976. godine, te su stanovnici grada u pokrajini Tirol i sentimentalno vezani za olimpijsko Sarajevo. Mnogi Austrijanci, srednjih godina i starije životne dobi, i danas imaju pozitivna sjećanja na sarajevsku Olimpijadu iz 1984.

"Oproštaj Samira Muratovića, Utakmica Egipat – BiH bit će i svečanog karaktera. Od aktivnog igranja u dresu sa državnim grbom oprostit će se Samir Muratović, nekadašnji reprezentativac BiH i istaknuti igrač nekolicine klubova, među kojima posebno Sturma iz Graza. U gradu poznatom i po tome što čini jednu stanicu  slavne turneje "Četiri skakaonice" u skijaškim skokovima,  Nogometni savez BiH uručit će priznanje Muratoviću za doprinos prilikom igranja za bh. nacionalni tim. U periodu od 1999. do 2010. godine za A reprezentaciju BiH Muratović je odigrao 23 meča."