Pobjedom do baraža
0

"Zmajevi" napadaju Luksemburg svim raspoloživim snagama

Piše: Edin Isanović
Nogometna reprezentacija BiH večeras na Bilinom polju igra pretposljednju utakmicu protiv Luksemburga u okviru kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Ukrajini i Poljskoj.

U slučaju pobjede, u šta ne sumnjamo, "Zmajevi" bi osigurali plasman u dodatne kvalifikacije, ali i imali mogućnost da se u utorak u dvoboju sa Francuzima bore za prvo mjesto u grupi.

Selektor našeg državnog tima Safet Sušić naglasio je jučer na pres konferenciji kako će bh. reprezentacija od prvog minuta napasti goste iz svih rasploživih oružja.

"Igrat ćemo ofanzivno. Utakmicu želimo riješiti u ranoj fazi. Naravno, to otvara mogućnost da u takvim okolnostima primimo i gol. No, moramo pobijediti", rekao je Sušić, koji je riješio dilemu ko će biti među stativama.

"Begović će braniti u Zenici, a Hasagić u Parizu. Pod uslovom da se oporavi", rekao je Sušić.

"Zmajevi" djeluju bolje nego ikad

Svakako treba istaći da je našu zemlju ponovo zahvatila euforija. Navatreniji navijači su u deliriju. Svi žele pomoći nacionalnom timu da se konačno plasira na jedno veliko takmičenje. U svakom slučaju pobjeda protiv Luksemburga ne bi smjela doći u pitanje.

Kvalitet i igračka vrijednost je na strani našeg tima. Najveća snaga ovog tima jeste izvanredna kolektivna igra, te kreativnost s loptom u nogama.

Recimo, igra u poslednje dvije utakmice protiv Bjelorusije imala je čvrstu konstantu. U oba okršaja izabranici Safeta Sušića odigrali su u visokom ritmu. Ipak, ono što posebno ohrabruje jeste činjenica da ekipa djeluje kompaktno. Takav pristup omogućava sigurnu igru u odbrani, te aktivan posjed lopte iz čega proizilazi kvalitetna igra i u napadu.

Sušić zahtijeva ozbiljnost

U vrhu napada će zajedno sa Džekom zaigrat oporavljeni Vedad Ibišević.

"Dobro se osjećam i lijepo je ponovo biti sa ekipom. Na terenu ću dati svoj maksimum i vjerujem da ćemo pobijediti", prokomentarisao je popularni Vedo.

Odlično raspoloženje vlada u svlačionici "Zmajeva". Šef državnog tima Safet Sušić u nekoliko navrata spomenuo je riječ ozbiljnost. Želio je naglasiti kako će bh. reprezentativci od prvog minuta igrati u visokom ritmu.

BiH treba igrati taktički krajnje disciplinovano, borbeno i požrtvovano. U takvim okolnostima doći će do izražaja maštovitost njenih fantazista. No, u slučaju da naši ne poentiraju na otvaranju (kako je istakao Sušić) Džeko i saigrači moraju igrati strpljivo. Držati loptu, kombinovati i pas-igrom graditi našu priču protiv Luksemburga.

Gosti iz Luksemburga nisu došli s bijelom zastavom

Naši suparnici najavljuju da na Bilino polje ne stižu sa bijelom zastavom. Bez obzira što ne spadaju u vrh evropskog nogometa reprezentacija Luksemburga mora se respektovati.

Oni naglašavaju da nemaju nikakvih šansi u preostalim mečevima i selektor Holtz će šansu dati mlađim igračima sa kojima planira nastupati u narednim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

"Sve to ne znači da ne želimo dobar rezultat, jer smo u posljednim utakmicama pokazali da možemo igrati i sa najjačim selekcijama. U dvoboju sa BiH ulazimo sa ambicijama da iznenadimo protivnike, jer smo svjesni da naši domaćini imaju kvalitetniju ekipu. Mi ćemo dati sve od sebe da upišemo pozitivan rezultat, što bi za našu podmlađenu ekipu bio veliki podstrek", kazao je Holtz.

BiH će igrati u sastavu: Begović, Mujdža, Spahić, Papac, Rahimić, Lulić, Pjanić, Misimović, Medunjanin, Džeko, Ibišević.

Utakmica počinje u 20:00 sati uz direktan prenos na BHT1.

Tabela:

1.Francuska8 5 2 1 11:3 17 2.BiH 8 5 1 2 11:7 16 3.Rumunija 8 3 3 2 10:6 12 4.Bjelorusija 9 3 3 3 6:5 12 5.Albanija 8 2 2 4 6:10 8 6. Luksemburg 9 1 1 7 3:16 4