Reprezentacija u 2012.
0

Zmajevi na pola puta do Brazila

Piše: Fuad Krvavac
Selektor Safet Sušić je, nakon što mu je istekao dvogodišnji mandat, dobio početkom godine novo povjerenje Odbora za normalizaciju NS BiH na čelu s Ivicom Osimom s ciljem da izbore plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

Ali, godina na izmaku za Zmajeve je počela nesretno. U prvoj prijateljskoj utakmici u švicarskom St. Gallenu poraženi su od peterostrukih prvaka svijeta, reprezentacije Brazila, autogolom Saše Papca u sudijskoj nadoknadi, povratnika među Zmajeve. Nažalost, bila je to posljednja utakmica u državnom dresu izvanrednog Saše Papca, koji je nakon pola godine prekinuo aktivno igranje u momčadi Glasgow Rangersa.

A, protiv Karioka, domaćina idućeg Svjetskog prvenstva 2014., izabranici Safeta Sušića pokazali su kvalitet, ali su u dva sljedeća prijateljska susreta na vezanom gostovanju doživjeli poraze, prvo kod Iraca (0:1), a potom s Meksikom (1:2) u Chicagu.

Više od 313 dana bez pobjede

Tri poraza, sva tri u finišu susreta, čak dva u sudijskoj nadoknadi nisu pružala neku nadu za uspješan početak kvalifikacija. Više od 313 dana Zmajevi nisu osjetili slast pobjede, sve do gostovanja u augustu u Walesu. Zmajevi su odigrali dobro, pobijedili su 2:0, i start u G grupi za SP 2014. je sa nestrpljenjem očekivan.

Kvalifikacije za Brazil, iako su igrali u prijateljskim susretima, selektor Sušić je počeo bez Elvira Rahimića, Saše Papca, Sanela Jahića, Stojana Vranješa, Mehmeda Alispahića, Darka Maletića, povrijeđenog Borisa Pandže, a pozvani su Tonji Šunjić, Ognjen Vranješ, Avdija Vršajević, Ervin Zukanović te iz domaće lige Muamer Svraka (Željezničar), a potom i Ivan Sesar (Sarajevo). U izabranu vrstu su prebačeni mladi reprezentativci Miroslav Stevanović i Muhamed Bešić.

U Vaduzu su sa pola snage i dva hat-tricka Edina Džeke i Vedada Ibiševića te dva gola Zvjezdana Misimovića Zmajevi slavili rekordnu pobjedu od 8:1 protiv domaćeg Lihtenštajna. Potom je nakon četiri dana s Bilinog Polja ispraćena Latvija rezultatom 4:1.

Sa šest bodova i gol razlikom od 12:2, Zmajevi su zasjeli na čelo tabele, a potom je uslijedilo gostovanje kod prvog favorita grupe, reprezentacije Grčke u Atini. Nije bilo pogodaka i šanse za odlazak u Brazil su znatno porasle. Bod s vrućeg terena u Pirausu potvrđen je pobjedom nad Litvom (3:0) na Bilinom Polju i kvalifikacijska jesen je uspješno okončana. Doduše, ni Grci nisu zaostajali, imali su isti broj bodova (10), ali sa slabijom gol razlikom ostali su na 2. mjestu.

Dvije vodeće reprezentacije G grupe, igraju međusobno prvi idući kvalifikacijski susret, 22. marta iduće godine na stadionu Bilino Polje. Pobjednik iz susreta će biti korak do Brazila i treba se nadati da će izabranici Safeta Sušića iskoristiti ovu šansu i na kraju biti prvi u grupi. Kraj uspješne jeseni Zmajevi su začinili pobjedom nad Alžirom u nemogućim uvjetima golom Muamera Svrake u sudijskoj nadoknadi.

U februaru sa Slovenijom

U kakvoj formi će Zmajevi dočekati nogometaše Grčke, pokazat će prijateljski susret sa Slovenijom, koji će se igrati 6. februara iduće godine u Kopru.

U kvalifikacijama Sušić nije puno eksperimentirao, čak osam igrača igralo je u sva četiri susreta: golman Begović, Spahić, O. Vranješ, Salihović, Misimović, Ibišević, Zahirović i Džeko, po jednu manje su ubilježili Lulić, Pjanić i Mujdža. Zmajevi su najviše igrali u formaciji (4 – 4 – 2): Begović – Mujdža, Spahić, O.Vranješ, Zahirović – Lulić, Pjanić, Misimović, Salihović – Ibišević i Džeko.

Još su igrali Ibričić, Vršajević, Medunjanin, Stevanović, Svraka, Šunjić, Zukanović i Vrančić, dok u igru nisu ulazila dva golmana Šehić i Avdukić.

Kvalifikacije za SP 2014. – G grupa

Rezultati

2012.

1. kolo - 7. septembar

Lihtenštajn – BiH 1:8, Litva – Slovačka 1:1, Latvija – Grčka 1:2

2. kolo - 11. septembar

BiH – Latvija 4:1, Slovačka – Lihtenštajn 2:0, Grčka – Litva 2:0

3. kolo - 12. oktobar

Lihtenštajn – Litva 0:2, Grčka – BiH 0:0, Slovačka – Latvija 2:1

4. kolo - 16. oktobar

Latvija – Lihtenštajn 2:0, BiH – Litva 3:0, Slovačka – Grčka 0:1

Tabela

BiH 4 3 1 0 15:2 10 Grčka 4 3 1 0 5:1 10 Slovačka 4 2 1 1 5:3 7 Litva 4 1 1 2 3:6 4 Latvija 4 1 0 3 5:8 3 Lihtenštajn 4 0 0 4 1:12 0

2013.

5. kolo - 22. mart

Lihtenštajn – Latvija, BiH - Grčka, Slovačka – Litva

6. kolo - 7. juni

Lihtenštajn – Slovačka, Litva – Grčka, Latvija – BiH

7. kolo - 6. septembar

Lihtenštajn – Grčka, Latvija – Litva, BiH – Slovačka

8. kolo - 10. septembar

Grčka – Latvija, Slovačka – BiH, Litva – Lihtenštajn

9. kolo - 11. oktobar

BiH – Lihtenštajn, Grčka – Slovačka, Litva – Latvija

10. kolo - 15. oktobar

Grčka - Lihtenštajn, Latvija - Slovačka, Litva – BiH