Nogomet
100

Zlatan Nalić: Hrvatska je odlučila napraviti dobar rezultat i uspjet će u tome

Piše: Edin Isanović
Zlatan Nalić
Zlatan Nalić
Zlatan Nalić je rođen u Banjoj Luci 1969. godine. Naš fudbalski stručnjak već godinama je angažiran u švedskim reprezentativnim selekcijama. Trenutno je trener konsultant u U-21 reprezentaciji koja je prije godinu dana osvojila naslov prvaka Evrope. Nalić je za Klix.ba analizirao dosadašnje utakmice Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Naglasio je kako je kontinentalna fudbalska smotra opravdala očekivanja.

"Potvrđeno je da je fudbal napredovao i da je doveden skoro do perfekcije taktički, tehnički, a i fiziološki. Bilo je mnogo dobrih utakmica, a skoro nijedna u kojoj je bila totalna dominacija jedna ekipe. Sve reprezentacije su imale nešto da ponude kao ličnu specifičnost. Neki timski rad, neke individualnu moć, neke fizički naboj, a opet neke lakoću u izvedbi tehničkih momenata. Ipak, taktički je doprinos najviše prepoznatljiv i uloga trenera je sve veća. Kao što sam to nekoliko puta ponovio, danas svako svakoga može pobijediti. Dovoljno je samo da se favorit osjeća lagodnije u jednoj utakmici, a da se protivnik za isto toliko procenata motiviše i dolazi do totalno drugačije slike na terenu", kazao je Nalić.

Italijani pokazali vrhunsku takmičarsku zrelost

Dodaje kako se nada da neće biti neprijatan ako kaže da favorizovanje postoji samo u navijačkim krugovima i ljudima koji nisu u branši.

"Vrlo dobro znamo, a i iskustvo nas je naučilo da je procjena na papiru varljiva. To što su Hrvati odigrali bolju utakmicu protiv Španije nego protiv Češke je mnogima iznenađenje. Recimo, meni je to očekivano. Moje simpatije su osvojile ’male nacije’ poput Mađarske i Islanda, a fudbalski me je osvojila Hrvatska. Napravili su izvanredan spoj znanja, zalaganja, kolektivnosti, odbrane, a i kreativnosti u napadu. Drugi su nudili ponešto od ovoga, a Hrvati jednostavno imaju sve", podvukao je naš sagovornik.

Čovjek koji je mlade Šveđane svojim znanjem odveo do krova Evrope kaže da gledajući sve reprezentacije uočava veliku raznovrsnost.

"To prije svega mislim na način igre, postavku, pristup utakmici. Italijani su pokazali vrhunsku takmičarsku zrelost. Španci kontinuitet i ne odustajanje od svog strpljivog fudbala. Islanđani, Veles, Mađari da kolektiv može da se odupre jačim reprezentacijama. Osim toga, ovo prvenstvo je dokaz da uloga trenera dobija sve veću snagu i utjecaj na rezultat. Taktički fudbal i odgovornost sprovođenja taktičkih zamisli je dovedeno skoro do perfekcije. Vidimo danas i promjenu načina razmišljanja u biranju igrača i njihovih individualnih preduslova. Sve je više dvosmjernih fudbalera koji se koriste u sve četiri faze igre", istakao je Nalić.

Portugal najteži mogući rival za Hrvatsku

Za nastupe Hrvatske ima samo riječi hvale: "Hrvatska je odlučila napraviti dobar rezultat i uspjet će u tome. Ovdje možete vidjeti primjer šta znači biti timska cjelina gdje je individualni kvalitet usmjeren ka timskom radu i kolektivnoj dobiti, bez prestiža među igračima".

Prokomentarisao je i problem s huliganima.

"Huliganizam je za svaku osudu ne samo na stadionima, nego uopšteno. Hrvatski fudbal ima probleme to je evidentno, ali šta je je ustvari problem i ko ih prozrokuje ne mogu komentarisati jer u to zaista nisam upućen. Ova dešavanja su na neki način utjecala pozitivno na sami nastavak prvenstva. Gledano iz perspektive reprezentacije Hrvatske i njihovog pristupa igri. Incident na tribinama je uzeo svu pažnju i preuzeo na sebe odgovornost za loš rezultat protiv Češke", kazao je trener švedske mlade selekcije.

Ibrahimović istinski lider

Nalić smatra kako žrijeb nije mazio Hrvatsku u osmini finala gdje će odmjeriti snage s Portugalom.

"Obje reprezentacije su dobile najtežeg mogućeg suparnika u ovoj fazi takmičenja. Naravno, srce navija za Hrvatsku, a razum poziva na oprez".

Za reprezentaciju Švedske naglašava kako već duži period ima poteškoće da napravi dobar rezultat.

"Ne bih želio da prebacujem loptu na druge, ali stručni tim je najmanje kriv za to jer u reprezentaciji igraju najbolji igrači. Generalno je problem Švedske što smo mala fudbalska nacija gdje je fudbal minimalno plaćen u odnosu na druge evropske zemlje. Menadžeri i fudbaleri se odlučuju za potpis ugovora pri prvoj ponudi i odlaze u klubove u kojima ne dobivaju minutažu. S tim postupkom sklanjaju se definitivno sa evropskog tržišta jer poslije dvije ili tri godine neigranja jednostavno nisu aktuelni. Iz tog razloga reprezentacija Švedske već pet ili šest godina ne može da napravi smjenu generacije", objasnio je Nalić.

Na kraju je govorio i o Zlatanu Ibrahimoviću kojeg lično poznaje i koji je najavio odlazak iz državnog tima.

"Sretan je čovjek koji u svom timu ima Ibrahimovića ili igrača tog kalibra. Tvrdim da je Zlatan vrjedniji za svoje ekipe u kojima igra nego sto su to igrači koji su i bolji od njega u fudbalskom smislu. Ipak, za mene je Zlatan broj jedan u svijetu kada je u pitanju liderstvo i timski učinak. Nevjerovatan je doprinos dao Švedskoj u fudbalskom smislu. To nema cijenu", zaključio je Nalić.