Nogomet
67

Ženski optimizam pred Svjetsko prvenstvo: Zmajevi mogu do finala

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
Samira Hurem, Foto: Facebook
Samira Hurem, Foto: Facebook
Euforija pred Svjetsko prvenstvo u Brazilu uveliko traje. Svi se nadaju prolasku naše reprezentacije u drugi krug takmičenja i željno iščekuju da naši Zmajevi istrče na Maracanu i suoče se sa Argentincima.

Ono što je sigurno je da su našu reprezentaciju prate svi, a za Klix.ba su svoj komentar o igrama naših sjajnih momaka dale Samira Hurem, selektorica ženske fudbalske reprezentacije BiH, Arijana Puljić pomoćna trenerica U-19 ženske reprezentacije i Naida Imamović-Srnja dugogodišnja novinarka i urednica.

Samira Hurem, selektorica ženske fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine je zadovoljna igrom naših reprezentativaca tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Smatra da će Zmajevi ostvariti cilj u Brazilu, a to je prolazak u drugi krug takmičenja. Za Klix.ba je komentarisala taktiku selektora Safeta Sušiću, ali i prognozirala plasman naše nacionalne selekcije.

"Po onome što smo imali priliku vidjeti u prijateljskim utakmicama, naši momci igraju odlično. Iznenađena sam njihovom igrom i mogu reći da su nam dali do znanja da možemo puno očekivati od naše reprezentacije. Dali su nam potvrdu da možemo proći taj prvi krug, što nam i jeste jedan od ciljeva", rekla je Hurem za Klix.ba.

Ono što posebno izdvaja je novi stil igre koji je uveo selektor, a za koji kaže da odgovara našim Zmajevima.

"Kada trener ubode 'njihovu žicu', onda oni i igraju najbolje što znaju. Mislim da je selektor odredio pravu igru i to odlično izgleda na terenu. Sviđa mi se napadački fudbal i vjerujem da će selektor imati taktiku za svaku utakmicu posebno i da će to dati pravi rezultat", mišljenja je Samira Hurem.

Prvi susret izabranici Safeta Sušića igrat će protiv Argentine, 15. juna u Rio de Janeiru. Selektorica ženske fudbalske ekipe očekuje dobru utakmicu.

"Kada nosite epitet najboljeg, kao što nosi Argentina, onda možete očekivati da podbace, ali je i veći motiv igrati protiv najboljih. Argentina je fudbalska sila, ali mislim da će to biti dobra utakmica i da ipak neće moći tako lako doći do pobjede", smatra Hurem.

I ženska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavlja kvalifikacije za svjetsko prvenstvo. Danas će se okupiti u Zenici, a igrat će protiv selekcije Sjeverne Irske 14. juna i selekcije Poljske 18. juna.

Remi u utakmici sa Argentinom

Arijana Puljić, mlada trenerica U-19 ženske selekcije naše zemlje vjeruje u Zmajeve i prolaz u drugi krug.

"Ekipa je složna, svi igraju odlično. Nema zavisti koja se prije mogla vidjeti na terenu. Selektor Safet Sušić je uradio dobar posao", rekla je Puljić za Klix.ba.

Optimizma ne nedostaje i Arijana se nada da ćemo protiv selekcije Argentine izvući remi.

"Sa ovakvom postavom i igrom možemo i do finala", mišljenja je ova Zeničanka.

Arijana Puljić (Foto: Facebook)
Arijana Puljić (Foto: Facebook)

Jučer je završena ženska liga, tako da se Arijana i njene kolegice pripremaju za praćenje utakmica i jedva čekaju da naši Zmajevi istrče na teren i pokažu da su ipak velika reprezentacija.

"Igrat ćemo protiv Hrvatske u finalu"

Naida Imamović-Srnja je dugogodišnja novinarka i urednica, poznato TV lice, koja je napisala knjigu "Zmajevi u srcu" i posvetila je našim reprezentativcima kao poklon za historijski uspjeh. Naida je optimistična i vjeruje da će naša reprezentacija stići i do finala.

"Uvijek sam optimistična, pa sam se našalila i rekla da ćemo mi doći u finale i igrati protiv reprezentacije Hrvatske. Ja im to iskreno želim i mislim da to nije nemoguće, a najvažnije je da prođemo u drugi krug. Zmajevi su se pokazali kao odličan tim u pripremnim utakmicama, tako da ništa nije nemoguće", kazala je Imamović Srnja za Klix.ba.

Naida Srnja (Foto: Klix.ba )
Naida Srnja (Foto: Klix.ba )

Njena knjiga donosi priče o sportskim uspjesima, ali se više osvrnula na privatni život naših reprezentativaca. Naida je imala privilegiju da radi intervju sa prvim čovjekom naše reprezentacije.

"I taj intervju sam morala zaslužiti. Pame me je provjerio u jednom razgovoru i kada je vidio da mogu baratati i praviti sportske priče, onda je pristao, jer sam bila korektna u našem razgovoru. Bio je otvoren i mislim da je to jedan od njegovih najboljih intervjua. Bio je pričljiv i u zadnje vrijeme vidim da mnogo priča, jer je sretan što sve ide kako treba. Vjerovala sam da će nas odvesti na veliko takmičenje, uspio je u tome", izjavila je ova poznata voditeljica.

Smatra i da je to što je kasnio na avion kada su se birale grupe, dobar znak.

"Ništa nije slučajno, sve ima svoje razloge i želim mu mnogo uspjeha jer je on taj koji vodi našu reprezentaciju", zaključila je Imamović-Srnja.