Strožiji uvjeti UEFA
379

Zenica želi da Bilino Polje bude nacionalni stadion s 5.000 dodatnih mjesta

Piše: E. M.
Detalj s današnjeg sastanka u Gradskoj upravi Zenice (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s današnjeg sastanka u Gradskoj upravi Zenice (Foto: E. M./Klix.ba)
Čelnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine generalni sekretar Jasmin Baković, ekspert za infrastrukturu Nihad Hodžić i direktor Trening centra Alija Porča danas su razgovarali s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem o planovima rekonstrukcije Bilinog Polja i Trening centra u Zenici.

Generalni sekretar Jasmin Baković je kazao kako reprezentaciju BiH u septembru i oktobru očekuju utakmice protiv Sjeverne Irske i Austrije u sklopu Lige nacija, dok na proljeće naredne godine počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, zbog čega je bitno razgovarati o rekonstrukciji stadiona.

"Silom prilika, zbog suspenzije Bilinog Polja, posljednju utakmicu kvalifikacija za SP u Rusiji A reprezentacija BiH je protiv Belgije igrala na Grbavici. UEFA podiže standarde i kriterije, ali i daje novac koji želi uložiti na pravi način. Stručni tim UEFA-e za infrastrukturu će 16. aprila posjetiti BiH i obići će i Bilino Polje", rekao je Baković.

Bilino Polje ispunjava osnovne uslove strogih kriterija UEFA-e, a delegacija NSBiH danas je dobila uvjerenje gradonačelnika Zenice da će stručni tim UEFA-e, prilikom posjete Zenici, imati priliku vidjeti prezentaciju projekta rekonstruisanog Bilinog Polja.


Prema ranijim sugestijama UEFA-e i NSBiH Bilino Polje bi trebalo povećati svoje kapacitete za 5.000 sjedećih mjesta, a to bi se ostvarilo rekonstrukcijom južne i sjeverne tribine te nadogradnjom istočne tribine.

"Zenica je spremna Nogometnom savezu BiH predložiti da Bilino Polje bude nacionalni stadion, kako bi se iskoristili svi fondovi međunarodnih asocijacija i stadion se doveo u optimalno stanje. Spremni smo djelimično i sufinansirati rekonstrukciju stadiona, sve kako bi se utakmice reprezentacije BiH igrale u Zenici. Svim svojim kapacitetima smo na raspolaganju NSBiH, UEFA-i i FIFA-i i mislim da Zenica i Bilino Polje zbog svog položaja, Trening centra, ali i tradicije, trebaju biti među prvim opcijama za buduće projekte", izjavio je Kasumović.


Na sastanku je razgovarano i o proširenju kapaciteta Trening centra u Zenici tako da bi se izgradio još jedan nogometni teren i smještajni kapaciteti. Kasumović je zaključio kako je Gradska uprava Zenice i u ovom projektu spremna dati maksimalnu podršku.