Nogomet
31

Željezničar traži 10. prvenstvenu pobjedu u nizu protiv Zrinjskog, Vitez dočekuje Čelik

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dvije utakmice 27. kola BHT Premijer lige igraju se danas. Plavi sa Grbavice pokušat će doći do 10. prvenstvene pobjede u nizu protiv lidera – Zrinjskog. Vitezu na megdan stiže Čelik. Za izabranike Branka Karačića ovo je krucijalna utakmica u borbi za opstanak.

Željezničar na krilima trijumfa u vječitom derbiju čeka izuzetno težak dvoboj protiv Plemića. Domaći se bore za izlazak na evropsku scenu, dok tim iz Mostara juriša na naslov prvaka. Prvi šef struke Plavih Edis Mulalić vjeruje da će njegov tim imati veliku podršku u Dolini ćupova.

"Čeka nas teška utakmica. Pratili smo Zrinjski i znamo odakle prijeti opasnost, ali isto tako znamo da svaka ekipa u našoj Premijer ligi ima slabosti. To ćemo pokušati iskoristiti. Samopouzdanje nakon pobjede u derbiju nije malo. Očekujem veliku podršku naših navijača", kazao je Mulalić. Plavi od 17. kola, kada su remizirali sa Radnikom, nižu pobjede.

Izabranici Vinka Marinovića u glavni grad BiH došli su s namjerom da ne izgube. Vjeruju kako mogu nastaviti pozitivan niz. U dosadašnjih 15 mečeva odigranih na Grbavici Željezničar je upisao 11 pobjeda, tri okršaja završili su remijem, dok je Zrinjski upisao jedan trijumf.

Za Vitez nema puno filozofije u okršaju sa Čelikom. Pobjeda je prijeko potrebna. Sa tri uzastopna poraza došli su u tešku situaciju za opstanak. Strateg Branko Karačić vjeruje kako će Vitez konačno slaviti.

"Imamo apsolutni respekt prema Čeliku. Vrlo su tvrda i karakterna ekipa. Kvalitetno igraju u gostima gdje su probleme zadali Širokom i Rudaru, a na našu sreću i Borcu. Mislim da su i igrom protiv Sarajeva još jedanput dali do znanja da imaju jako dobre igrače, predvođene trenerom Beganovićem. Znamo što nam je činiti i vjerujemo kako ćemo u ovoj utakmici potvrditi naše ambicije od mog dolaska, a svi znamo koje su to ambicije. Svi u klubu, od Uprave, mojih suradnika i igrača, pa do navijača i ljubitelja našeg kluba i samog grada Viteza, želimo ostvariti cilj koji je igranje u Premijer ligi i sljedeće godine", kazao je Karačić.

Čelik je posljednji put poražen u 20. kolu na Koševu kada su u posljednjim trenucima primili pogodak. Nadaju se da će i u Vitezu ostati neporaženi. Parovi i satnica:

Vitez- Čelik 17:00 sati (prijenos na Moja TV) Željezničar- Zrinjski 20:00 sati (prijenos na Arena Sport)