Nogomet
186

Željezničar - Sarajevo 1:1: Vječiti derbi konačno ponudio dobar nogomet

Piše: Edin Isanović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U prvoj utakmici četvrtfinala Kupa BiH Željezničar i Sarajevo odigrali su 1:1 na Grbavici. U ugodnom ambijentu odigran je 121. gradski derbi u Dolini ćupova, ali će se putnik u polufinale odlučiti za dvije sedmice kada se igra uzvrat na Koševu.

Uvodne minute protekle su u ispitivanju snaga, a Plavi su ušli u utakmicu sa namjerom da što prije matiraju čuvara mreže Sarajeva - Dejana Bandovića.

Nesigurni Barić pogriješio, Svraka matirao Bandovića

Igrala se 13. minuta kada je Armin Hodžić uzeo loptu nesigurnom Bariću. Svraka je šutirao sa vrha šesnaesterca i pogodio za 1:0. To je izazvalo erupciju oduševljenja pristalica Željezničara koji su pogodak proslavili bakljadom.

U 17. minuti svoj šut je oprobao Jajalo, ali nije bio precizan. Nakon toga slijedi bakljada navijača Bordo tima kojih je bilo oko dvije hiljade. Utakmica je nakratko prekinuta.

Jedan od najboljih igrača tima sa Koševa Miloš Stojčev pokušao je postići pogodak u 25. minuti nakon dobre akcije. Ipak, njegov udarac zaustavio je Lončarić.

Isti igrač sam je sebi izgradio priliku za šut u 33. minuti. Međutim, lopta odlazi pored gola. Tri minute kasnije dobar solo prodor napravio je Jajalo, ali je u posljednjem trenutku Bučan izbio loptu u korner. Plavi u prvom dijelu pokazali više želje.

U posljednjim minutama prvog dijela Plavi se oslobađaju pritiska gostiju. Tako je u 38.minuti Tomć iskoksa sa lijeve strane dobro pucao. No, nije bi precizan. Igrala se 43. minuta kada je Stanić pripremio izvanrednu priliku za Jamaka koji sa svega dva metra prebacuje gol. Sarajevo je imalo sreće. Prvo poluvrijeme, u kojem su domaći pokazali više želje i borbenosti, završeno je minimalnim vodstvom izabranika Dine Đurbuzovića.

Sarajevo poravnalo preko Jajala

Samo što je počelo drugo poluvrijeme gosti poravnavaju. Stojčev je izigrao odbranu Željezničara, dobro šutirao, ali je Lončarić odbranio. Ipak, na odbijenu loptu natrčao je Jajalo i poravnao na 1:1. Već u narednom napadu Bilbija je dobro šutirao, ali lopta odlazi malo iznad gola. U 54. minuti Jamak pokušava iz daljine. No, nije precizan.

U 60. minuti Velkoski sjajno upošljava Bilbiju koji iz neposredne blizine pogađa Lončarića. U 70. minuti Stanić se našao "oči u oči“ sa Bandovićem, ali je šutirao pored gola.

Igrala se 76. minuta kada je Jajalo dobro izvodi korner, Dupovac skače u šesnaestercu domaćih, ali njegov udarac odlazi pored gola. U 87. minuti dobru priliku nije iskoristio Todorović. Rezultat se do kraja meča nije mijenjao.

Vječiti derbi konačno je mogao zadovoljiti ukuse publike. Bilo je šansi, driblinga, udaraca, golova. Revanš se igra 26. marta na Koševu.

Tekstualni prenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.