Nogomet
148

Željezničar protutnjao Mostarom, prvi domaći poraz Zrinjskog nakon 55 utakmica

Piše: O. T.
Prvi put nakon 28. aprila 2013. godine Zrinjski je doživio ligaški poraz kod kuće. Plemiće je pregazio Željezničar rezultatom 4:0 u derbiju 17. kola BHT Premijer lige.

Kada je sjeo na klupu Željezničara Slavko Petrović je najavio da u roku od dvije do tri godine u Dolinu ćupova želi donijeti himnu Lige prvaka ili Evropske lige, odnosno igrati grupnu fazu evropskih takmičenja.

Ova utakmica nije potvrda da je Željo već spreman za takav podvig ili da Zrinjski nije i dalje favorit za odbranu titule, ali je odgovorila na mnoga pitanja vezana za stratega Plavih sa Grbavice - on je čovjek za velike stvari.

Od imenovanja Petrovića na mjesto šefa stručnog štaba Željezničar je u 14 utakmica u svim takmičenjima upisao devet pobjeda, četiri remija i jedan poraz, a sve to uz gol-razliku 32:9. Za ekipu u kojoj je gorio požar kad je dolazio i u vrijeme kada se čelnici kluba gađaju saopćenjima, Slavko Petrović radi izuzetan posao.

Teren stadiona Pod Bijelim brijegom bio je u katastrofalnom stanju i lopta je u nekoliko navrata zastajala prilikom dodavanja, ali to nije spriječilo "lokomotivu sa Grbavice" da protutnja Mostarom, odnese puni plijen i vrati neizvjesnost u ligu.

Utakmica u prvom poluvremenu nije donijela mnogo ljepote i igrači su se osim borbe protiv suparnika borili i protiv terena. Ipak, oba tima su uspjela stići do nekoliko izglednih prilika za vodstvo, a bilo je i nekoliko diskutabilnih odluka sudije.

Prvo je u 10. minuti Lendrić je pao u kaznenom prostoru Zrinjskog i gosti su tražili penal, ali glavni sudija meča Zoran Grbić nije smatrao da se radilo o prekršaju.

U narednih 10 minuta Plavi su pokušavali preko Lendrića i Bekrića, ali njihovi udarci nisu mnogo zabrinuli Kozića.

U 28. minuti zatresla se mreža domaćeg tima nakon što je Lendrić pogodio, ali je Grbić poništio gol.

Zrinjski je do gola mogao u 37. minuti kada je Plemićima dosuđen penal, ali je udarac Mešanovića odbranio golman Plavih Kjosevski. Bitno je napomenuti da je prije dosuđenog penala za Zrinjski glavni sudija meča propustio signalizirati ofsajd igrača Zrinjskog koji je srušen u kaznenom prostoru.

Iako se činilo da do kraja poluvremena neće biti golova, Željezničar je stigao do vodstva. Gol je pao u drugoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena kada Ivan Lendrić postiže svoj 10. ligaški gol ove sezone.

Nakon samo dvije minute igre u drugom poluvremenu Bekrić je fantastičnim pogotkom sa oko 17 metara volej udarcem savladao Kozića za velikih 2:0.

Potpuni potop Zrinjskog stiže u 57. minuti. Prethodno je Jakovljević skrivio penal i zaradio crveni karton, a precizan sa bijele tačke bio je Križman.

Nakon toga Plavi su imali još nekoliko izuzetnih kontranapada za novi gol, a uspio je pogoditi u 79. minuti kada nakon prijetnje Lendrića do lopte dolazi Miroslav Stevanović i posprema je u praznu Kozićevu mrežu.

Ovo je prvi poraz Zrinjskog na domaćem terenu još od 28. aprila 2013. godine kada je u Mostaru slavio Čelik. Od tada Zrinjski na 55 uzastopnih domaćih ligaških mečeva nije poražen, a posljednji put u ovoj sezoni, računajući sve mečeve poražen je od Sarajeva krajem jula. Od tada je neporažen u 17 vezanih mečeva u svim takmičenjima.

Tabela: