Nogomet
55

Željezničar – Lovćen 0:0: Plavi pogodili stativu, stvarali šanse, ali nisu uspjeli pobijediti

Piše: Edin Isanović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Željezničar i Lovćen odigrali su 0:0 u prvoj utakmici 1. pretkola Evropske lige na stadionu „Asim Ferhatović Hase“. Bh. klub je bio mnogo bolji, dominirao, stvarao prilike. Ipak, domaći nisu uspjeli postići pogodak. Odluka o putniku u drugu rundu pada za sedam dana u Crnoj Gori.

U uvodnim minutama bilo je jasno da će izabranici Admira Adžema kontrolisati utakmicu. Tako su se igrači Željezničara i ponašali na terenu. Ipak, gosti u 6. minuti prijete kontranapadom, ali bez uspjeha. Uzvraćaju domaći tri minute kasnije nakon kornera. Rezultat se ne mijenja. Nakon toga Plavi su počeli plesti mrežu oko gola Lovćena.

Igrao se 21. minuti kada su nogometaši tima sa Grbavice izveli sjajan napad. Turković je asistirao Sadikoviću koji dobro puca, ali lopta pogađa stativu.

Sedam minuta poslije dobra kontra Želje. No, u presudnim trenucima novi kapiten domaćih Srđan Stanić loše centrira. U 30. minuti Tomić se našao u dobroj prilici. Međutim, njegov udarac zaustavlja čuvar mreže Lovćena - Perović.

U 34. minuti jedan igrač crnogorskog tima iz velike udaljenosti jako šutira, lopta je izenadila Antolovića koji je krajnjim naporom izbija u korner.

Rezultat se nije promijenio niti nakon kornera u 39. minuti. Turković, poslije kornera, šutira glavom preko gola. Dvije minute nakon toga Stanić je „promiješao“ odbranu gostiju i kada su svi očekivali loptu u mreži spetljao se i loše šutirao.

Prvih 45 minuta okončano je nepopularnim rezultatom 0:0.

U nastavku prvo prijete gosti. Dejan Bogdanović pokušava iz slobodnjaka. Lopta odlazi pored gola. Plavi u 51. minuti teže doći do pogotka, ali udarac glavom Zeljkovića odlazi pored gola.

U 59. minuti Jamak je ušao u igru umjesto Hasanović. Adžem je odlučio da njegovi izabranici krenu ofanzivnije ka golu Lovćena.

U 62.minuti ,nakon prekida, Turković glavom šutira sa nekoliko metara, ali Perović sjajno brani. U narednom napadu udarac Sadikovića izblokirao je Tatar.

Igrao se 70. minut kada je Turkovića je zamijenio Bajić. Iako su domaći imali incijativu, nisu uspjeli pronaći put do gola Lovćena.

Posljednjih pet minuta utakmice priliku je dobio Muamer Svraka, ali se rezultat nije mijenjao. Ostalo je 0:0. Uzvrat se igra za sedam dana u Petrovcu.