Foča 2008
0

Završen European Streetball Football Festival

Sarajevo-x.com
U Foči je u nedjelju zatvoren European Streetball Football Festival Foča 2008., u organizaciji asocijacije Football Friends i pod pokroviteljstvom Evropske komisije za proširenje.

U finalu, pobjednički tim iz Nikšića je savladao ekipu iz Zenice rezultatom 1:0. Iako se slična manifestacija već nekoliko godina za redom održava u Foči u sklopu majskih Dana duhovnosti, kulture i sporta, ovogodišnji se festival Foča '08. po mnogo čemu razlikovao od do sada održanih.

European Streetball Football Festival Foča '08., jučer je svečano zatvoren na gradskom stadionu u Foči. Osmišljen kao nastavak tradicije u fudbalskim turnirima koji su se održavali u Foči do 1992. godine, ovogodišnji je Festival prvi koji ima predznak evropske manifestacije.

Uz zemlje užeg regiona, BiH, Srbije i Crne Gore, u takmičenju je učestvovalo 12 timova iz Češke, Francuske, Njemačke, Mađarske, Irske, Latvije, Portugala, Poljske, Velike Britanije i Turske. Velika Britanija je na takmičenje poslala selekciju svoje omladinske premijer lige.

Počasni gost Festivala ove godine bio je poznati njemački fudbaler, Carsten Ramelow, bivši reprezentativac i kapiten Bayer Leverkusena. Ramelow se odrekao svog honorara za ovu posjetu u korist unaprijeđenja Streetball Football-a u Bosni i Hercegovini.

U takmičenju ravnopravno učestvuju i dječaci i djevojčice, tako da su oba tima koja su igrala u finalu u svojoj ekipi imala i po jednu djevojčicu - igrača.

Cijeli događaj pratio je veliki broj novinara iz vodećih evropskih medija, poput BBC-a, Deutsche Wellea, slovenačkog Dnevnika, irskog Timesa, latvijskog Telegrafa, te portugalskog Publico magazina.