Nogomet
18

Zaslužio isključenje: Costa podlo udario Škrtela

Piše: E. B.
Diego Costa trebao je biti isključen na današnjem derbi meču 11. kola Premiershipa. Brazilac, poznat po svojoj prljavoj igri, na zemlji je udario stopera Redsa Martina Škrtela đonom u rebra, ali je prošao bez kazne, barem za sada.

Tokom jednog duela na centru Costa je faulirao Škrtela, te su obojica pala na zemlju. Costa je iskoristio priliku i podlo udario Slovaka đonom u rebra, a sudija Martin Clattenburg nije to vidio, te je samo dosudio prekršaj za Liverpool.

Nekadašnji najbolji engleski sudija Howard Webb je u analizi za televiziju BT Sport izjavio da je udarac bio "nasilnički" i rekao da je Costa trebao biti isključen.

"Fudbalski savez će ovo pogledati. Ovo je čisti crveni karton. Napravio je prekršaj, a potom ga je udario. Udarac je čisti primjer nasilničkog ponašanja. Mark Clattenburg je bio veoma blizu i u dobroj poziciji, pa ne možemo reći da nije vidio šta se desilo. Većinom Fudbalski savez ne kažnjava igrače naknadno ukoliko sudija vidi incident. No, iako sudija gleda prema mjestu dešavanja, ne mora značiti da je dovoljno skoncentriran i da vidi šta se desilo jer je morao isključiti Costu, koji je veoma sretan što nije dobio crveni karton", izjavio je Webb.

Fudbalski savez Engleske će morati najprije dobit Clattenburgov izvještaj u kojem će on morati navesti d ali je vidio udaranje ili ne, te će tek tada moći donijeti svoju odluku.