Strahuje od uvreda
3

Zaha o rasizmu na Instagramu i Twitteru: Ne uživamo, ovo više nije zabava

K. H.
Paul Pogba (lijevo) i Wilfried Zaha (desno) (Foto: EPA-EFE)
Paul Pogba (lijevo) i Wilfried Zaha (desno) (Foto: EPA-EFE)
Napadač Crystal Palacea i povremeni reprezentativac Engleske Wilfried Zaha kaže da strahuje od otvaranja poruka na društvenim mrežama jer u njima često bude rasističkih uvreda, rekao je u razgovoru za britanske medije.

Zaha je nekoliko puta bio žrtva rasističkih uvreda na društvenim mrežama, zbog čega je, kako kaže, prestao uživati u tom segmentu života.

"Svaki put strahujem da pogledam poruke na društvenim mrežama jer bi mogle biti ispunjene uvredama. Za tamnopute nogometaše na primjer, boravak na Instagramu više nije zabava, jednostavno ne uživate u svom profilu. Twitter sam u potpunosti ugasio na telefonu jer tamo gotovo sigurno mogu vidjeti neku vrstu zlostavljanja", rekao je Zaha.

Nakon toga, on je rekao da bi Twitter i Instagram trebali uvesti neki vid identifikacije jer se često dešava da uvrede dolaze s lažnih profila.

"Kada jedan nalog bude blokiran, ne desi se ništa, oni naprave novi profil odmah poslije toga. Ako već u gotovo svim sferama koristimo identifikaciju i ostavljamo lične informacije, zašto se to ne bi uradilo na Twitteru ili Instagramu", zapitao se Zaha, a njegove riječi prenio BBC.

Posljednjih mjeseci vodi se globalna kampanja u borbi protiv rasizma, a naročito nakon ubistva 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda kojeg je ubila policija u Minneapolisu.