Nogomet
2

Yeboah: Lagao sam o godinama kako bih se postarao

Totalsport
Anthony Yeboah
Anthony Yeboah
Jedan od najboljih afričkih nogometaša u historiji, danas 45-godišnji Ganac Anthony Yeboah, u intervjuu za Kicker priznao je da je svojedobno lagao o tome koliko ima godina.

Urbana je legenda da mnogobrojni afrički nogometaši lažu o godinama, odnosno da krivotvore svoje rodne listove kako bi si spustili stvarnu dobnu starost.

"Da, ta će me tužna tema očito pratiti čitavog života. U Njemačku sam došao s pasošem u kojem je pisalo da sam rođen 1964. godine. Tajna je ova: kao 17-godišnjak u Gani nisam mogao nastupiti na seniorskoj utakmici jer se u ono vrijeme maloljetnicima branilo igrati profesonalni nogomet. Zbog toga smo godinu mog rođenja u dokumentima pomaknuli s 1966. na 1964. godine. Sve da bih mogao početi igrati za seniore", ispričao je nekad sjajni napadač Eintrachta iz Frankfurta, Leeds Uniteda i HSV-a, koji je u dresu frankfurtskog kluba 1993. i 1994. godine osvajao naslove najboljega bundesligaškog strijelca.

Danas Yeboah u Gani posjeduje dva hotela kao i drugoligaški nogometni klub. Nogomet, kaže, više ne igra:

"Igram golf. Nisam nikad mislio da će mi se taj sport toliko dopasti, ali doista uživam u njemu. Moj je hendikep 14. Golf mi daje golemi osjećaj zadovoljstva i zabave. Kao pravi sportista, čovjek s izraženom ambicijom, želim ga naučiti igrati još bolje", rekao je slavni Ganac.