Carlos Salcido
0

"Vuvuzele nam nisu smetale"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Upotreba navijačkih vuvuzela, plastičnih navijačkih rogova koji imitiraju slonovsku riku i stvaraju veliku buku, i dalje je predmet brojnih rasprava na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

Više od 84.000 navijača pratilo je prvu utakmicu Mundijala između domaće selekcije i Meksika (1-1) na Soccer Cityju u Johannesburgu. Velika većina njih koristila je navijački rekvizit popularan među domaćim nogometnim fanovima, ali ne i među ostalim protagonistima Svjetskog prvenstva.

"Navijači s vuvuzelama nisu samo naš 12. nego i 13. igrač. To je jedno od naših oružja", objasnio je kapiten Južnoafričke Republike Aaron Mokoena nakon dvoboja s Meksikom.

No, to oružje nema samo funkciju poticanja domaćih nogometaša na bolju igru, već u velikoj mjeri i živcira suparnike, nenaviknute na takvu vrstu zvučne kulise na utakmicama. Međutim, branič Meksika Carlos Salcido tvrdi da to nije tako.

"Vuvuzele nam nisu bile nikakav problem. Južnoafrikanci su imali svoj 'nogometni party' i to je sjajno. Bili smo usredotočeni na utakmicu, vuvuzele nam nisu smetale", izjavio je Salcido.

O štetnom utjecaju vuvuzela izrađene su čak i naučne studije. Osim što stvaraju buku koja nadglašava zvuk motorne pile i avionskog auspuha, i tako direktno štete sluhu, vuvuzele bi mogle odraditi i ključnu ulogu u širenju gripe koja ovih dana vlada Južnoafričkom Republikom, kaže studija koju je provela jedna londonska doktorica.

Bert van Marwijk, selektor nizozemske nogometne reprezentacije, koji je protiv vuvuzela javno govorio još tokom prošlogodišnjeg Kupa konfederacija u Južnoafričkoj Republici, zabranio je navijačima puhanje u vuvuzele tokom svih treninga ''oranja''.