Nogomet
0

Vlada Japana odlikovala Osima: Ovo je veliko priznanje, nisam trčao za njim, a ne dođe lako

Piše: O. T.
Ivica Osim (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vlada Japana uručila je Orden izlazećeg sunca, zlatnih zraka sa značkom legendarnom bosanskohercegovačkom fudbalskom treneru Ivici Osimu koji je u periodu od 2006. do 2007. godine vodio reprezentaciju Japana.

Nagrada se dodjeljuje kao priznanje za doprinos razvoju fudbala u Japanu i promociju zajedničkog razumijevanja između Japana i Bosne i Hercegovine.

Vlada Japana je početkom mjeseca novembra najavila da će u okviru jesenjeg carskog nagrađivanja, Orden izlazećeg sunca, zlatnih zraka sa značkom dodijeliti Ivici Osimu, bivšem selektoru japanske fudbalske reprezentacije.

Osim je 2003. godine postao trener japanskog fudbalskog kluba JEF United Ichihara s kojim 2005. osvaja Yamazaki Nabisco Kup. Nakon toga, 2006. godine postaje selektor japanske državne reprezentacije koju je zbog zdravstvenih problema u novembru 2007. morao napustiti. Kasnije je bio savjetnik japanskog fudbalskog saveza.

Koliko su u Japanu bili impresionirani Osimom pokazuje podatak da su 2005. godine izdali knjigu "Riječi Ivice Osima" koja je bila japanski bestseller.

"Iako je zbog zdravstvenih problema u novembru 2007. morao podnijeti ostavku, nastavio je savjetovati japanski fudbalski savez, istovremeno promovirajući zajedničko razumijevanje između Japana i Bosne i Hercegovine", navedeno je tada u saopćenju iz Vlade Japana.

Na dodjeli odličja Osim se najprije zahvalio porodici, ali i fudbalu u kojem je ostvario veliku igračku i trenersku karijeru.

"Ovo je veliko priznanje, barem ja tako mislim. Nisam trčao za odlikovanjem. To dođe. Nemojte misliti da dođe lako. Nema riječi da se čovjek zahvali. Nemam nikakav recept. Treba raditi, igrati, vjerovati i imati sreće pa doći u ovakvu jednu zemlju. Dug je put. Oni koji se odluče za ovakvo nešto, dugo to traje", kazao je Osim.

Bh. stručnjak je samo jedan u nizu onih koji su zadivljeni Japanom i radnom etikom njegovog naroda. Stoga, Osim smatra da Japan treba poslužiti kao primjer Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

"Naša je nesreća što nemamo one željezne kablove pa da kompletan Japan dovučemo u Jadran. Da malo naučimo i radimo, da budemo Japan donekle", poručio je nekadašnji igrač i trener Željezničara.

Osim je spomenuo nastup Bosne i Hercegovine na Kirin Kupu u Japanu ove godine što je pokazatelj da veza sa ovom zemljom postoji. Izrazio je nadu se da će veza sa Japanom ostati.

"Mi kao zemlja još uvijek trebamo pomoć, pa kakvu god. Treba biti zahvalan i imati sreće da imaš ovakvu priliku. Nama je Japan pomogao kad se niko drugi nije sjetio. Kad bismo se mogli revanširati kroz fudbal, to bi bilo idealno. Izgleda da je to jedino što možemo bolje od njih. Sve ovo ostalo zaboravimo. Zato se treba čuvati prijatelja", rekao je Osim.