Nogomet
27

Vincent Tan: Uživam u društvu Bosanaca i Hercegovaca, uvijek mi prirede toplu dobrodošlicu

Klix.ba
Vincent Tan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vincent Tan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Malezijski biznismen Vincent Tan, većinski vlasnik upravljačkih prava u skupštini FK Sarajevo govorio je o svom odnosu prema Bosni i Hercegovini, FK Sarajevo i projektu Akademije.

Tan se na početku osvrnuo na priznanje Evropskog pokreta u BiH koji je 3. juna u Čapljini dodijelio priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima iz Bosne i Hercegovine, regije i cijelog svijeta, a koji su na bilo koji način pomogli proces evropskih integracija ili izgradnju društvene zajednice.

"Želio bih se zahvaliti Evropskoj organizaciji za razvoj u Bosni i Hercegovini na nagradi 'Prijatelj Bosne i Hercegovine'. Ovo je izuzetna inicijativa od strane Evropske unije. Čast mi je da pomognem ovoj zajednici osnivanjem fonda koji je skupio 1,2 miliona RM (510,000 KM) za bolnice u Doboju i Maglaju. Građani Malezije su uvijek imali dobre prijateljske odnose i povezanost sa građanima Bosne i Hercegovine. Uživam u društvu Bosanaca i Hercegovaca, najviše zbog njihove ljubaznosti i tople dobrodošlice koju mi uvijek prirede. Osim toga, vjerujem da je Bosna i Hercegovina prelijepa zemlja koja zaslužuje da se u nju investira", kazao je Tan.

Malezijski biznismen je potom govorio i o FK Sarajevo.

"Ja investiram u sport preko FK Sarajevo, moj cilj je da pomognem razvoju mlađih generacija kroz razvoj sportskih aktivnosti u ovoj zemlji. FK Sarajevo sada posjeduje Akademiju za mlade i Trening centar Butmir, gdje se radi kako bi veliki broj mladih igrača imali svjetliju budućnost u Bosni i Hercegovini i uopoće na Balkanu. Ovo ljeto, kao primjer, bili smo u prilici da realizujemo transfer Tomislava Barbarića iz FK Sarajevo u KVK Kortrijik u Belgiji, koji je još jedan od mojih klubova. Ovo je način da Tomislav stekne iskustvo u široj evropskoj konkurenciji, koje će mu pomoći u boljoj budućnosti i njegovoj karijeri", rekao je vlasnik FK Sarajevo.

On ima velika očekivanja od nogometne škole kluba sa Koševa.

“Trening centar Butmir je osnovan i finansiran kao pomoć razvoju mladih, tako što će pomoći mlađim igračima da se razviju u profesionalne nogometaše i ostvare svoje snove", završio je Tan.