Nogomet
207

Veliki skandal potresa Italiju: Istražuju se utakmice Intera, Juventusa i Milana

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Čak 90 utakmica u talijanskoj Seriji A, Seriji B i ligi Pro namješteno je od 2009. godine do prošle sezone, tvrde tužitelji iz Cremone koji su sinoć izdali naloge za hapšenje nekoliko osoba. Među njima su bivši igrač Milana Gennaro Gattuso i Lazija Cristian Brocchi.

Bivši igrači Milana i Lazija, Genaro Gattuso i Christian Brocchi, među osumnjičenima su za namještanje 90 utakmica u Italiji, od kojih su neke Juventusa, Milana i Intera.

Kako prenose talijanski mediji, policija je tokom noći upala u njihove stanove i napravila pretres. Tužbu protiv Gattusa i Brocchija i još nekoliko osoba podigao je tužitelj Okružnog suda u Cremoni. Sudija Guido Salvini potpisao je četiri naloga za hapšenje i stavljanje u pritvor, piše talijanski list Repubblica.

Optužba ih tereti da su namjestili 90 utakmica u Seriji A, Seriji B i ligi Pro od 2009. godine. Cijelu operaciju namještanja utakmica vodili su Salvatore Spadaro i Francesco Bazzani, a među optuženima su Cosimo Ricci i Fabio Quadri.

Policija je presrela razgovore između optuženih i predsjednika klubova, izvršnih direktora i igrača.

Spadaro i Bazzani su "Mr. X" i "Mr. Y" o kojima su talijanski mediji posljednjih mjeseci uveliko pisali, a čiji se identitet do sinoć nije znao. Oni, kako se navodi u optužnici, predstavljaju vezu između kladionica i kladioničarske mafije.

Među utakmicama koje se istražuju su i one najvećih talijanskih klubova, Juventusa, Intera i Milana. Između ostalih, predmet istrage je Srbijanac Almir Gegić, poznatiji pod nadimkom "Cigan".