Nogomet
163

Velika pobjeda Bordo tima u Mostaru za finale Kupa BiH

Piše: Edin Isanović
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
U prvoj polufinalnoj utakmici Kupa BiH Sarajevo je pod Bijelim Brijegom pobijedilo Zrinjski 3:1 i nakon devet godina izborilo finale Kupa BiH. Strijelci su bili Miloš Stojčev u 15. minuti, Nemanja Bilbija u 80. i Krste Velkoski u 90. minuti za goste. Jedini pogodak za domaće djelo je Amera Bekića u 82. minuti. U prvom meču na najvećem bh. stadionu bilo je 0:0, pa je tako Bordo tim u dvomeču sa Plemićima bio uspješniji i zasluženo prošao dalje.

Bordo tim zaprijetio je već u 4. minuti. Krste Velkoski našao se odličnoj prilici, ali je u ključnim trenucima loše šutirao. Osam minuta poslije Tatomirović vraća kratku loptu za golmana gostiju koji, ipak, krajnjim naporom otklanja opasnost. U 15. minuti tim sa Koševa dolazi u vodstvo.

Miloš Stojčev napravio je solo-prodor i matirao Dujkovića za 0:1.Odmah nakon vodstva izabranika Dženana Uščuplića domaći teže da poravnaju.

Igrao se 20. minut kada je Stevo Nikolić pokušao postići gol, ali je čuvar mreže Sarajeva Bandović bio na oprezu. Pet minuta poslije svoj šut isprobao je i Crnov. No, bez uspjeha.

U 27. minuti utakmica je prekinuta nekoliko minuta zbog dimne zavjese koju su stvorili domaći navijači - popularni Ultrasi.

Najbolju priliku u prvom dijelu Plemići propuštaju u 32. minuti. Simeunović sjajno centrira za Šćepanovića koji iz teške pozicije dobro puca. Međutim, siguran pogodak paradom spašava Bandović.

Nakon ataka Mostaraca, Sarajevo se oslobodilo pritiska. U posljednjim trenucima prvog poluvremena Bilbija je imao dvije dobre šanse. No, golman domaćih dobro reaguje i otklanja opasnost. Prvih 45 minuta okončano je minimalnim vodstvom gostiju koji su bili dominantniji.

U nastavku domaći kreću snažno. Igrao se 50. minut kada Crnov dobro probija desnu stranu, ubacuje oštru loptu u šesnaesterac gostiju, ali Simeunović šutira preko gola.

U narednom napadu Plemići nisu iskoristili novu šansu. Domaći su tražili jedanaesterac u 68. minuti jer je lopta pogodila u ruku Tatomirovića, ali je glavni sudija Valjić pokazao da se igra nastavi. Minut kasnije Simeunovića je izblokirao Dupovac.

U 73. minuti domaći su bili blizu poravnanja. Međutim, lopta je na putu do gola pogodila Jajala na gol-crti i odbila se u polje. Kazna je stigla u 80. minuti. Stojčev je centrirao oštru loptu na Bilbiju koji prvo šutira glavom, Dujković brani, ali napadač Sarajeva iz drugog pokušaja zatresa mrežu za 0:2.

Samo minut kasnije Amer Bekić je smanjo na 1:2. Isti igrač mogao je poravnati u 86.minuti, ali je Bandović odbranio njegov udarac. Barišić je pogodio stativu u sudijskoj nadoknadi. Krste Velkoski je u trećoj minuti sudijske nadoknade pogodio za 1:3.

Tim sa Koševa igrao je disciplinovano, črvsto i mudro i na kraju je stigao do velike pobjede. Sarajevo će u finalu Kupa BiH igrati sa boljim iz meča Široki Brijeg – Čelik, a utakmica je u toku.