Klubovi oprečne historije
0

Velika antifašistička koreografija i ismijavanje Mussolinija dočekali igrače Lazija u Ligi prvaka

D. P.
Koreografija navijača Celtica (Foto: Twitter)
Koreografija navijača Celtica (Foto: Twitter)
Navijači Celtica razvili su ogromnu antifašističku koreografiju s porukama za goste iz Lazija u duelu Lige prvaka koji je odigran sinoć.

Celtic je poražen rezultatom 1:2 golom u "ludoj" završnici, a koreografija njegovih navijača koštat će ekipu oko 15.000 eura zbog nedozvoljene poruke, kako ju je okarakterisala UEFA.

Navijači Celtica istakli su prije utakmice ogromnu koreografiju posvećenu gostima iz Lazija. "Antifašistički Glasgow Celtic", stoji na velikoj koreografiji koja je razvijena na tribini, a na njoj se ismijava i nekadašnji italijanski fašistički vođa Benito Mussolini.

Na koreografiji je naslikan Mussolini koji je okrenut naopako, a pored toga stoje riječi: "Slijedite svog vođu". Bila je tu i poruka tradicionalne italijanske psovke "Lazio Vaffanculo", što u grubom prijevodu znači "Lazio odj...".

Navijači Celtica i Lazija imaju potpuno suprotnu prošlost. Dok su pristalice škotskog kluba poznate kao antifašisti, Lazijali se nerijetko diče najvećim krvnicima prošlog stoljeća i ponosno ističu fašističke poruke.