Nogomet
0

Večeras polufinale Njemačka - Turska

Sarajevo-x.com
Nakon dva dana pauze od utakmica na Euru 2008, večeras se igra prvi polufinalni susret između reprezentacija Njemačke i Turske.

Njemačka je do polufinala stigla pobjedama protiv Poljske, Austrije i Portugala, a jedini poraz doživjela je u grupnoj fazi protiv Hrvatske.

Turska se plasirala u polufinale sa također tri pobjede, protiv Švicarske, Češke i Hrvatske, te jednim porazom od Portugala.

Iako mnogi smatraju da su turski nogometaši u posljednje tri utakmice ostvarili čudo, turski selektor Fatih Terim izjavio je da u "nogometu nema čuda". Prema njegovim riječima u nogometnoj utakmici možete pobijediti, izgubiti ili odigrati neriješeno, nema nikakvog čuda. On je istakao da su igrači spremni te da se nadaju plasmanu u finale.

Njemački selektor Joachim Löw je impresioniran napretkom koji je ostvarila Turska. "Prije 10-15 godina nisu bili u stanju ostvariti tri uzastopne pobjede, ali sad mogu i više od toga. Uvijek su imali talentovane igrače, ali su često gubili na koncentraciji. Naučili su da nikada ne odustanu." Nakon pobjede nad Portugalom, njemački igrači i selektor ponovo su vratili samopouzdanje te su sigurni u pobjedu protiv Turske.

Löw je izjavio da nema problema sa nedostatkom igrača, dok s druge strane Fatih Terim ne može računati na čak devetoricu igača zbog žutih kartona i ozljeda.

Utakmica se s početkom u 20 sati i 45 minuta igra u švicarskom Baselu na stadionu St. Jakob-Park.