Historijski trenutak
65

VAR tehnologija premijeru u Hrvatskoj imat će u nedjelju

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
VAR tehnologija svoju premijeru u Hrvatskoj imat će u nedjelju, objavio je Hrvatski nogometni savez.

Arbitri su u Hrvatskoj počeli obuku u januaru ove godine, a VAR tehnologija će prvi put testno biti korištena na utakmici juniorskog prvenstva između Rudeša i Hajduka koja će biti odigrana 22. septembra u Zagrebu s početkom u 11 sati.

Potpredsjednik HNS-a, predsjednik Komisije nogometnih sudija i voditelj projekta uvođenja VAR tehnologije u Hrvatsku Ante Kulušić najavio je kako će se na meču Rudeš - Hajduk otvoriti završna faza edukacije sudija za uvođenje VAR tehnologije, prema rasporedu kojeg propisuju FIFA i IFAB.

VAR tehnologija će se službeno početi koristiti na početku proljetnog dijela sezone na utakmicama Hrvatske Telekom Prve lige.

Na utakmici između juniora Rudeša i Hajduka glavni sudija će biti Ivan Bebek, pomoćnici su Ivica Modrić i Igor Križarić, a četvrti sudija je Fran Jović. Ulogu pomoćnog video suca (VAR) obavljat će Goran Gabrilo, a njegov pomoćnik (AVAR) bit će Miro Grgić.

Projekt uvođenja VAR tehnologije finansiran je sredstvima iz FIFA-inog programa Forward, a krovna kuća svjetskog nogometa je učestvovala sa 80 posto novčanih sredstava, dok je Hrvatski nogometni savez dao preostalih 20 posto. To znači da su klubovi oslobođeni finansijskih troškova koji su ukupno iznosili oko 1,5 miliona eura.