Nogomet
19

Vahidin Musemić: Fernando Santos je sjajno vodio Portugal i zasluženo su postali prvaci

Piše: Edin Isanović
Vahidin Musemić, nekadašnji nogometaš FK Sarajevo i francuske Nice, izjavio je na početku Eura kako će navijati za Francusku i da su Trikolori jedni od favorita kontinentalne smotre. Nekadašnji centarfor Bordo tima pogodio je kako će Francuzi igrati važnu ulogu na Evropskom prvenstvu. Ipak, u finalnom okršaju poraženi su od Portugala u Parizu i ostali su bez treće titule prvaka Evrope.

"Možete ih simpatisati ili ne, ali Portugalci su zasluženo postali prvaci Starog kontinenta. Njihov selektor Fernando Santos u svakoj utakmici se prilagođavao suparniku. Igru je postavljao disciplinovano. Tražio je od igrača da budu maksimalno skoncentrisani. Sjajno je vodio državni tim. Na kraju su uspjeli da budu na tronu i zaslužuju čestitke", kazao je Musemić za Klix.ba.

Musemić koji je učestvovao na Euru 1968.godine u dresu Jugoslavije dodaje kako su Francuzi do finala igrali izvanredno. No, u ključnoj utakmici nisu izdržali pritisak.

"Trikolori su imali nekoliko sjajnih izvedbi. Taktički su izvanredno odigrali protiv Njemačke. Međutim, u finalu nisu bili na očekivanom nivou. Mislim da nisu mogli izdržati pritisak da 'moraju' pobijediti. Osim toga, i selektor Didier Deschamps je postavio pogrešnu taktiku. Napravio je i neke nelogične izmjene i sve je rezultiralo porazom. Navijao sam za Francusku, ali Portugalci su bili odlični. Neočekivano i zasluženo su dotakli vrh", zaključio je Musemić.