Nogomet
20

Vahid Halilhodžić za Klix.ba: Leicester me želio kao trenera, u Alžiru sam kritikovan zbog Mahreza

Piše: O. T.
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA)
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA)
Proslavljeni bh. trener i selektor Japana Vahid Halilhodžić odigrao je veliku ulogu u karijeri jednog od najboljih igrača Premiershipa Riyada Mahreza iz Leicester Cityja. Pored toga, popularni Vaha otkriva da je imao ponudu da vodi tim sa stadiona King Power.

Kada je kao selektor Alžira na spisak za Svjetsko prvenstvo 2014. godine uvrstio krilnog igrača Riyada Mahreza, Vahid Halilhodžić je bio izložen kritikama alžirske javnosti. Mahrez je tada imao 23 godine i nastupao je za Leicester City, tada ekipu iz drugog razreda engleskog fudbala. Pozivom u reprezentaciju za pripremne mečeve Mundijala u Brazilu, Mahrez je tek trebao debitovati.

"Često me u zadnje vrijeme pitaju o Mahrezu, jer sam ga ja otkrio i selektirao u reprezentaciju Alžira za Svjetsko prvenstvo u Brazilu iako nijednu utakmicu do tada nije igrao za Alžir. Bio sam izložen strahovitim kritikama pošto je bilo čudno što sam ga izabrao, uprkos tome što nije ranije igrao. Ja sam osjetio da je on potencijal i da ima talenat te da može doprinijeti ekipi", dodao je legendarni Vaha.

On smatra da je Svjetsko prvenstvo bilo odskočna daska za ovog igrača.

"Poprimio je samopouzdanje i vjeru u sebe. Sada je u situaciji da bude među najboljim igračima Premiershipa što je fantastičan uspjeh. Ja mislim da će on otići u veći klub ako ovako nastavi. Drago mi je da sam doprinio da jedan takav talenat ispliva, jer mnogi talenti ne dođu do šanse da igraju na Svjetskom prvenstvu. To je jedinstvena prilika. Jedna dobra utakmica, jedan dobar gol na Svjetskom prvenstvu otvara ti vrata. Važnije je postići gol na Svjetskom prvenstvu nego postići 50 prvenstvenih golova. Drago mi je da nisam pogriješio kada su mnogi sumnjali u moj izbor", kazao je Halilhodžić za Klix.ba.

Mahrez je na Mundijalu odigrao 72 minute u meču protiv Belgije koja je sa 2:1 savladala Alžir, dok u ostalim mečevima nije nastupio. Govoreći o Leicesteru, Halilhodžić otkriva da je imao ponudu da preuzme taj klub.

"Imam i neku vezu sa Leicesterom, jer sam imao ponudu da ih preuzmem prije nekoliko godina dok su bili u Championshipu, ali sam odbio. Mislim da je novi vlasnik tek trebao doći", prisjeća se selektor Japana.