Nogomet
5

Uzvratna utakmica finala Kupa BiH: Ko će osvojiti trofej, Radnik ili Sloboda?

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uzvratna utakmica finala Kupa BiH igra se danas u Bijeljini. Radniku na megdan stiže tuzlanska Sloboda. Prvi meč na Tušnju završen je rezultatom 1:1. Premda izabranici Slavke Petrovića imaju blagu prednost u tuzlanskom timu sa dosta optimizma očekuju revanš u Semberiji.

Mladen Veselinović, koji je nije igrao u prvoj utakmici na Tušnju, vjeruje kako će Sloboda osvojiti trofej.

"Prva utakmica je bila veoma teška za nas, igrali smo u ritmu srijeda-subota, što je ubitačan tempo. Radnik je prije te utakmice odmarao igrače, ali nas sada čeka novih 90 minuta u kojima ćemo igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti", izjavio je Veselinović za Klix.ba.

Zanimljivo, ovo je Tuzlacima sedmo finale u najmasovnijem takmičenju u historiji (treće u Zajedničkoj ligi) i još uvijek nisu uspjeli podići pehar. Ostaje je da vidimo može li tim sa Tušnja konačno slaviti.

Strateg gostiju Husref Musemić lišen je usluga Zajke Zebe koji je u prvom dvoboju na Tušnju zaradio crveni karton. Odlukom Disciplinske komisije NSBiH kažnjen je suspenzijom od pet mečeva neigranja. No, u ekipu se osim Veselinovića vraća i Sarić.

U domaćem taboru sa dosta optimizma očekuju okršaj sa Slobodom. Stoper Radnika Slobodan Jakovljević podvukao je kako su Tuzlaci i dalje favoriti. Ipak, nada se pozitivnom ishodu dvoboja u Bijeljini.

"Svjesni smo kakav rezultat imamo iza sebe i pod kakvim smo pritiskom. Mi poštujemo Slobodu i cijenimo sve što su igrači Husrefa Musemića do sad uradili. Sloboda je i dalje favorit, ali smatram da uz našu maksimalnu koncentraciju i borbenost, uz dozu sreće, možemo doći do željenog trofeja“, kazao je Jakovljević.

Adnan Šećerović veznjak Radnika naglašava kako je atmosfera u ekipi sjajna. Svi u klubu vjeruju u pozitivan ishod meča.

"Finale je historijska šansa za igrače, klub i grad, jer prvi put možemo osvojiti Kup BiH i plasirati se u Evropu. U dobroj smo situaciji nakon zadovoljavajućeg rezultata iz prve utakmice. Imamo psihološku prednost i vjerujemo u uspjeh“, kazao je Šećerović.

Utakmicu u Bijeljini sudit će jedan od najboljih djelilaca pravde u BiH Ognjen Valjić. Asistirat će mu Senad Ibrišimbegović i Dario Primorac. Četvrti i peti sudija su Zoran Grbić i Vladimir Bjelica. Za šestog sudiju određen je Ilija Živković. Utakmica u Bijeljini počinje u 17:00 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Svi osvajači Kupa BiH:

  1. godine Čelik
  2. godine Čelik
  1. godine Sarajevo
  2. godine Sarajevo
  3. godine Bosna Visoko
  4. godine Željezničar
  5. godine Željezničar
  6. godine Sarajevo
  7. godine Željezničar
  8. godine Modriča
  9. godine Sarajevo
  10. godine Orašje
  11. godine Široki Brijeg
  1. godine Zrinjski
  2. godine Slavija
  3. godine Borac
  4. godine Željezničar
  5. godine Željezničar
  6. godine Široki Brijeg
  7. godine Sarajevo
  8. godine Olimpic