Velika utakmica na Bilinom Polju
6

BiH-Grčka 3:1: Iz minute u minutu

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prenos utakmice između Bosne i Hercegovine i Grčke koja je počela u 20:45 sati na stadionu Bilino Polje u Zenici.

90 + 3 minute: Kraj utakmice u Zenici! Zahvaljujući golovima Džeke (2) i Ibiševića, Zmajevi su savladali Grčku rezultatom 3:1. Odlična partija izabranika Safeta Sušića za veoma važnu pobjedu na putu za Brazil i Svjetsko prvenstvo 2014.

90 + 2 minuta: Gol Gekasa za smanjenje rezultata na 3:1.

90. minuta: Još tri minute sudijske nadoknade. Brazil je sve bliže!

88. minuta: Kakva šansa za Zmajeve! Stevanović se našao jedan na jedan sa golmanom Grčke koji je ovaj put izašao kao pobjednik.

85. minuta: Izašao Mensur Mujdža, ušao Avdija Vršajević.

84. minuta: Izlazi Vedad Ibišević, ulazi Mirosalv Stevanović. Odična partija popularnog Vede.

79. minuta: U igru ulazi Elvir Rahimić, a izlazi Haris Medunjanin.

77. minuta: Ponovo slična situacija kao kod dva gola Džeke. Misimović je ubacio loptu u šesnaesterac, a Dijamant šutirao preko gola Grčke.

75. minuta: Kapiten Emir Spahić morat će napustiti teren zbog problema sa sinusima i krvi koja mu curi iz nosa.

67. minuta: Još jedna prilika za BiH. Džeko je odličlno prošao po lijevoj strani, ubacio loptu ispred gola Karnezisa, ali je odbrana Grčke na vrijeme reagirala i poslala loptu u korner.

61. minuta: Završen je meč između Slovačke i Litvanije rezultatom 1:1 što reprezentaciji BiH u potpunosti odgovara. Istim rezultatom završen je susret između Lihtenštajna i Latvije.

60. minuta: "Bosnom behar probeharao" ori se sa tribina večeras prepunog Bilinog Polja.

56. minuta: Kakva noć na Bilinom Polju! Dva puta Džeko i jednom Ibišević za vodstvo od 3:0 nad reprezentacijom Grčke. Zmajevi igraju jedno od najboljih utakmica u historiji.

53. minuta: Goooooooool! Džeko je ponovo strijelac a Misimović asistent nakon slobodnog udarca. Dijamant je još jednom nadvisio sve grčke igrače i glavom savladao nemoćnog Karnezisa.

50. minuta: Još jedna lijepa akcija Zmajeva. medunjani je ubacio loptu u šesnaestercu gdje se našao Ibišević koji nije uspio na najbolji način prihvatiti loptu.

46. minuta: Počelo je drugo poluvrijeme. Zmajevi odmah zaprijetili preko Vranješa. Karnezis odbranio.

45. minuta: Sudija Kuipers svirao kraj prvog poluvremena. Odlična predstava naše reprezentacije u prvom dijelu utakmice. Džeko i Ibišević za vodstvo od 2:0.

43. minuta: Grci u zadnjih nekoliko minuta opasniji, ali bez problema za Asmira Begovića.

39. minuta: Najveća šansa za Grke. Holebas je šutirao sa velike udaljenosti, ali je lopta otišla pored stative.

38. minuta: Slobodan udarac za BiH. Misimović ubacio u peterac, Karnezis bez problema.

34. minuta: Gooooooool! Karnezis odbranio penal Misimoviću, ali se na mjestu našao Vedad Ibišević i pored nekoliko igrača poslao loptu u mrežu Grka. Bravo, bravo, bravo!

34. minuta: Odlična igra izabranika Safeta Sušića. Penal za Zmajeve!

29. minuta: Gooooooooooooool! Edin Džeko dovodi BiH u vodstvo. Odlično ubacivanje Zvjezdana Misimovića u šesnaesterac gdje je Dijamant bio najviši i bez problema savladao golmana Karnezisa.

27. minuta: Kao što se i očekivalo, selektor Grčke Fernando Santos postavio je defanzivnu taktiku.

25. minuta: Džeko šutirao glavom, ali neprecizno.

24. minuta: Samaras faulirao Spahića. No sve je u redu sa kapitenom Zmajeva.

20. minuta: Grci bez velikih šansi, Zmajevi bolji u prvih dvadesetak minuta. Džeko u napadu vodi veliku borbu sa stoperima gostujuće reprezentacije.

14. minuta: Spahić je napravio faul nad Samarasom na nekih 20-tak metara. Međutim, ubačaj u šesnaesterac bez velike opasnosti. Lopta završila u korneru.

12. minuta: "Bosna je šampion" pjevaju navijači na tribinama.

7. minuta: Papadopoulos ponovo izbacuje loptu u aut nakon pritiska Edina Džeke.

5. minuta: Velika šansa za Zmajeve! Ognjen Vranješ šutirao glavom, Karnezis odbranio.

4. minuta: Pritisak naše reprezentacije se nastavlja, Papadopoulos izbacuje loptu u aut.

2. minuta: Zmajevi pokazuju da večeras žele tri boda. Grci u defanzivi već u ranom dijelu utakmice.

1. minuta: Već u prvoj minuti Džeko je zaprijetio golmanu Grčke, međutim, sudija je prethodno svirao prekršaj našeg napadača.

1. minuta: Sudija Kuipers označio je početak utakmice. Sretno Zmajevi!

0 minuta: "Volim te Bosno" čuje se sa svih tribina stadiona. Sve je spremno za početak utakmice.

0 minuta: U toku je intoniranje himni. Himna Grčke ispraćena je zvižducima, dok su navijači na himnu BiH pjevali "Jedna si jedina".

0 minuta: Glavni sudija susreta je Bjorn Kuipers, njegovi pomoćnici su Sander Van Roekel i Erwin Zeinstra, dok je četvrti pomoćni sudija Paulus Van Boekel.

0 minuta: Očekuje se izlazak reprezentativaca na teren. Večeras će Zmajevi imati veliku podršku sa tribina.

0 minuta: "Brazil nije tako daleko" stoji na jednom od transparenata južnoj tribini stadiona Bilino Polje.

0 minuta: Ukoliko Zmajevi večeras pobijede, bit će to veliki korak ka Mundijalu koji se naredne godine igra u Brazilu.

0 minuta: Safet Sušić: "Dobro ih poznajemo, kao i oni nas. Treba se paziti... Grci ne daju puno golova, ali isto tako im je teško dati gol. Igrat ćemo ofanzivno kao i uvijek".

0 minuta: Georgios Karagounis, reprezentativac Grčke: "BiH ima prednost jer igraju pred svojim navijačima, a mi smo iskusniji. Oni imaju podršku iz cijelog svijeta. Ali, naša prednost je u iskustvu koje imamo kao ekipa. Optimističan sam".

0 minuta: Cijela sportska, kulturna i politička javnost uvjerena je u pobjedu izabranika Safeta Sušića. Bh. komentator Marjan Mijajlović, bh. reprezentativni košarkaš Zack Wright te novinar i vlasnik Face TV-a Senad Hadžifejzović smatraju da će Zmajevi pobijedili Helene rezultatom 1:0. Pobjedu Zmajeva očekuju član Predsjedništva BiH Željko Komšić te slavni hrvatski nogometaš Mario Stanić.

0 minuta: Trenutno su Zmajevi prvi u grupi sa 10 bodova koliko ima i Grčka.

0 minuta: Za Grke će nastupiti Karnezis, Torosidis, Tzavellas, Papadopoulos, Papastathopulos, Tziolis, Katsouranis, Salpingidis, Holebas, Samaras i Karagounis.

0 minuta: U šest susreta koliko smo do sada igrali sa Grcima, nismo uspjeli pobijediti nijednom. Ubilježili smo četiri poraza i dva remija.

0 minuta: Selektor Safet Sušić objavio je početnu postavu. Na golu je Asmir Begović, odbranu čine Mensur Mujdža, Ervin Zukanović, Emir Spahić i Ognjen Vranješ. U veznom redu su Adnan Zahirović, Senad Lulić, Zvjezdan Misimović i Haris Medunjanin a u napadu su Vedad Ibišević i Edin Džeko.