Nogomet
100

Usvojen novi Statut FK Željezničar

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Fudbalski klub Željezničar večeras je na vanrednoj sjednici Skupštine usvojio novi Statut u kojem su, kako je naglašeno, dorađene određene odredbe s ciljem poboljšanja rada svih organa u klubu.

Naglašeno je da usvajanje novog Statuta predstavlja jako bitan segment za stabilizaciju kluba.

Poseban akcent stavljen je na član 10. Statuta koji je dorađen radi osiguranja sredstava neophodnih za ostvarivanje ciljeva kluba.

U tom članu navodi se da Klub može osnivati subjekte za privrednu i drugu djelatnost te da može obavljati i nesrodne privredne djelatnosti koje nisu neposredno povezane s ostvarivanjem osnovnih statutarnih ciljeva, ali samo preko posebno osnovanog pravnog subjekta.

Potpredsjednik Skupštine Ermin Pešto je istakao da je ta odredba veoma bitna radi podrške modelu budućeg poslovanja Kluba.

Također, navedeno je da su u novom tekstu Statuta definirani organi Kluba koji čine Skupština, Upravni odbor, Nadzorni odbor te direktor kluba i sportski direktor.

Delegati su tokom sjednice prihvatili prijedlog da u članstvo Skupštine prime šest novih članova, odnosno zamijenjeni su delegati koji su bili neaktivni.

Delegatima je predstavljen novi koncept poslovanja koji je jednoglasno usvojen.

Sjednici je prisustvovao bivši trener kluba i legenda bh. nogometa Ivica Osim.