Zvanično
25

Urugvaj nakon 15 godina otpustio legendarnog selektora Oscara Tabareza

K. H.
Oscar Tabarez (Foto: EPA-EFE)
Oscar Tabarez (Foto: EPA-EFE)
Legendarni Oscar Tabarez nakon 15 godina dobio je otkaz na klupi nogometne reprezentacije Urugvaja.

Ovu informaciju objavio je Nogometni savez Urugvaja uz poruku da je ovaj 74-godišnjak dobio otkaz zajedno s ostatkom njegovog stručnog štaba.

"Izvršni odbor našeg saveza obavještava javnost da smo raskinuli ugovor s Oscarom Tabarezom i ostalim članovima njegovog stručnog štaba. Izričito navodimo da ova odluka ne podrazumijeva nepriznavanje Tabarezovog važnog doprinosa urugvajskom nogometu. Pozdravljamo ga i odajemo mu priznanje za važne rezultate koje je postigao u ovih 15 godina, a koji su Urugvaj svrstali u sami vrh svjetskog nogometa", poručili su iz Nogometnog saveza Urugvaja.

Za kraj su naveli da su ovu tešku odluku donijeli kako bi ekipa dobila neku novu energiju s nadom da će osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo.

Urugvaj je bez pobjede na posljednjih pet kvalifikacijskih utakmica, uključujući poraze od Argentine 1:0 i Bolivije 3:0 prošle sedmice.

Tabarez je selekciju Urugvaja vodio u dva navrata, prvi od 1988. do 1990. godine, a drugi put od 2006. do 2021. godine. Na klupi Urugvaja je sjedio na 224 utakmice.