Sramotan transparent
0

Ultrasi poručili novom igraču: Hysaj je crv, Lazio je fašistički

D. B.
Ultrasi poručili novom igraču: Hysaj je crv, Lazio je fašistički

Iako je klub apelovao na navijače da ne politiziraju igrače, to nije imalo utjecaja na ultrase Lazija. Sve je počelo kada je albanski internacionalac Hysaj stigao u klub te poštujući tradiciju pred ekipom tokom večere otpjevao pjesmu. On je izabrao pjesmu "Bella Ciao" koja se smatra himnom partizana, boraca protiv fašističkog režima Benita Mussolinija. Također, ova pjesma se povezuje i s ljevičarima u Italiji, a navijačima Lazija se nije svidio Hysajev izbor. Oni ga nazvali "crvom", a uz to su na mostu okačili baner s užasnom porukom.

"Hysaj je crv. Lazio je fašistički", poručili su "ponosno" ultrasi Lazija.

Vođa navijača Franco Constatino je dao izjavu za novinsku agenciju Adnkronos.

"Historijski, naši navijači su uvijek bil ekstremna desnica i to kažem s ponosom. Neko ko pjeva 'Bella Ciao' u Lazijevom dresu je potpuno lud. Hysaj je napravio grešku, nema opravdanja", rekao je Constatino.

Predsjednik Lazija Claudio Lotito je dugo pokušavao distancirati klub od reputacije da su njegovi navijači simpatizeri fašizma, ali je tu bitku uvijek gubio.

Prije tri godine je grupa ultrasa pokazala baner na kojem je odala počast Mussoliniju. Lazio je nekoliko puta kažnjavan jer su njegovi navijači rasistički vrijeđali protivničke igrače i navijače.

Bivši vođa ultrasa, Fabrizio Piscitelli, poznat kao Diabolik, ubijen je u parku u augustu 2019. godine, a radilo se o sukobu narko bandi.