Kazna po tri tačke
44

UEFA žestoko kaznila Hrvatski nogometni savez zbog ponašanja navijača u Ligi nacija

K. H.
Ilustracija
Ilustracija
Hrvatski nogometni savez saznao je kaznu zbog ponašanja dijela navijača na utakmicama završnice UEFA-ine Lige nacija, a UEFA ih je kaznila s novčanom kaznom u iznosu od 150.000 eura i zabranom naredne gostujuće utakmice.

Odluku UEFA-e prenosimo od početka do kraja, a Hrvatski nogometni savez je kaznu dobio zbog diskriminatornog ponašanja, bacanja baklji i bacanja predmeta. Protiv Nizozemske, navijači Hrvatske su sudiji iz Rumunije Istvanu Kovacsu skandirali "Cigane, cigane".

"1. Zbog diskriminatornog ponašanja navijača, Hrvatski nogometni savez uslovno je kažnjen odlukom da prvu iduću domaću utakmicu u okviru UEFA-inih takmičenja treba odigrati bez gledatelja, uz rok od dvije godine. Također, zabranjena je prodaja ulaznica za hrvatske navijače na prvoj idućoj gostujućoj utakmici u UEFA-inom takmičenju, a Hrvatski nogometni savez je s tim u vezi kažnjen sa 70.000 eura za takvo, diskriminatorno ponašanje dijela navijača.

  1. Zbog bacanja baklji, HNS je kažnjen s 45.000 eura.

  2. Zbog bacanja predmeta, HNS je kažnjen s 35.000 eura", objavio je Hrvatski nogometni savez.

Prvi naredni gostujući meč Hrvatska će igrati 11. septembra protiv Armenije, dok ih tri dana prije toga očekuje duel protiv Latvije u gostima.