Nogomet
811

Udruženje "Fudbal protiv rasizma" osudilo homofobni transparent Hordi zla

Klix.ba
Sporni transparent navijača FK Sarajevo (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sporni transparent navijača FK Sarajevo (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Navijačka grupa Horde zla našla se na udaru kritika mreže "Fudbal protiv rasizma u Evropi" (FARE) zbog transparenta koji su njihovi pripadnici prošle subote držali na utakmici fudbalskih klubova Sarajevo i Željezničar na sjevernoj tribini stadiona Koševo.

Na dugom transparentu bilo je ispisano: "17. 5. je Međunarodni dan borbe protiv homofobije. U čast sutrašnjeg praznika vašeg, napušite se dobro k***a našeg".

"Ova koreografija je bila jedan od najgorih prikaza homofobije koji smo vidjeli ove sezone", kazao je izvršni direktor FARE-a Piara Powar, a prenosi Guardian.

Powar je dodao da je transparent možda bio ponos za njegove kreatore, ali da bh. vlasti moraju reagovati, te istakao da natpis na utakmici nije uklonjen, uprkos velikom prisustvu pripadnika osiguranja i policije.

"Pravila u fudbalu su jasna, diskriminacijski akti moraju biti kažnjeni. Mi ćemo kontaktirati Fudbalski savez BiH i Vladu te zatražiti da oni to i učine. Nacionalni sportski događaji ne mogu biti mjesta širenja mržnje. Ljudi u Sarajevu to znaju bolje od mnogih drugih", kazao je Powar i podsjetio da je mreža FARE na strani žrtava tog čina, odnosno LGBT zajednice u BiH, u borbi protiv mržnje i uz pozive na toleranciju i inkluziju.

FARE (Football Against Racism in Europe) je mreža pokrenuta s ciljem borbe protiv diskriminacije u evropskom fudbalu. Osnovana je u Beču u februaru 1999. godine nakon sastanka predstavnika navijačkih grupa, udruženja igrača i fudbalskih saveza. U svom radu ima podršku UEFA-e, FIFA-e i Evropske komisije.