Nogomet
42

Ucijenjeni francuski nogometaš ne može napustiti Katar, razmišlja o samoubistvu

Klix.ba
Zahir Belounis
Zahir Belounis
Užasna priča koja se pojavila u medijima govori o 33-godišnjem francuskom nogometašu Zahiru Belounisu, koji ne može napustiti Katar već dvije godine. Zbog toga razmišlja o samoubistvu, a FIFA se još uvijek ne oglašava.

Belounis je bio član katarskog kluba El Jaish, a protiv bivših poslodavaca je pokrenuo tužbu jer mu nisu isplaćivali dogovoreni iznos čak dvije godine. Izlaznu vizu ne može dobiti dok ne odbaci sve optužbe.

Francuski predsjednik Francois Hollande je pokušao osigurati Belounisov povratak, ali nije uspio u tome. Nogometaš je već rasporedao svu svoju imovinu kako bi izdržavao svoju porodicu. Sada, kada više ne vidi izlaz, razmišlja o samoubistvu.

Novinar CNN-a James Masters je razmjenjivao emailove sa Belounisom.

"Rekao mi je kroz suze da se želi ubiti i da ne može nastaviti tako živjeti. Moram reći da je najteža stvar na svijetu nagovarati čovjeka da se ne ubije. Rekao sam mu da mora biti jak, da ga njegova porodica treba i da mora napustiti Katar i svoju priču ispričati cijelom svijetu. Zahir će se sutra sastati sa francuskim i katarskim zvaničnicima kako bi se nastavili pregovori o njegovoj izlaznoj vizi. Nadam se da će uspjeti", napisao je Master na Twitteru.

Kada i da li će se FIFA uključiti u rješavanje ove užasne situacije u kojoj se Francuz nalazi, još uvijek nije poznato.

Katarske vlasti su se već suočile s optužbama za zlostavljanje nepalskih radnika.