Nogomet
62

U petak počinje Euro, Španci prvi favoriti

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Susretom između Poljske i Grčke u petak u 18 sati u Varšavi počinje 14. evropsko nogometno prvenstvo, čiji organizatori su Poljska i Ukrajina.

Šesnaest reprezentacija, podijeljenih u četiri grupe, borit će se za naslov najbolje evropske ekipe. Tokom EP-a bit će odigrano 29 utakmica, a finale je 1. jula u Kijevu.

Titulu evropskog prvaka brani Španija, koja je i ove godine prvi favorit prvenstva. Među favoritima su također Njemačka i Holandija.

Španci će imati težak posao već u grunoj fazi, pošto su u istoj skupini s Italijom, Hrvatskom i Irskom. No, stručnjaci predviđaju da izabranici Vicentea del Bosquea ne bi trebalo da imaju većih problema za plasman u četvrtfinale.

Najveće oružje Španaca i ovoga puta bit će snažan vezni red, sačinjen od nogometnih čarobnjaka kao što su Xavi i Iniesta. No, Del Bosque na ovom turniru neće moći da računa na dvojicu izuzetno važnih igrača, braniča Puyola i napadača Villu.

Njemačka ima jedan od najmlađih timova na prvenstvu, ali selektor Joachim Löw, ali i igrači te selekcije, smatraju da je to prednost ovog tima.

"Bez dvojbe, želimo osvojiti prvenstvo", kazao je Löw.

Holanđani su također među glavnim favoritima, a blizu titule bili su prije dvije godine na SP-u u Južnoj Africi. Tada su u finalu poraženi od Španije, a ovog ljeta računaju na revanš.

Holanđani i Nijemci također će imati težak zadatak da prođu grupnu fazu, pošto će za protivnike imati Portugalce, predvođene Ronaldom i Dance.

Mnogo se očekuje i od francuske i engleske reprezentacije, koje uprkos velikom broju vanserijskih igrača ne pružaju očekivane rezultate.

Evropsko prvenstvo bit će održano na osam stadiona u Poljskoj i Ukrajini. Uvodni meč bit će odigran na nacionalnom stadionu u Varšavi, kapaciteta 50.000 mjesta, a ostala tri grada domaćina u Poljskoj su Poznan (43.300 mjesta), Vroclav (42.800) i Gdansk (43.600).

Utakmice u Ukrajini bit će igrane na stadionima u Harkovu (35.000), Lvivu (30.000), Donjecku (50.000) i olimpijskom stadionu u Kijevu (60.000), na kojem će biti odigrano finale.