Nogomet
175

U LA Galaxyju očarani igrama bh. internacionalca

Klix.ba
Adis Baggio Hušidić
Adis Baggio Hušidić
Bruce Arena, trener američkog LA Galaxyja očaran je igrama bh. internacionalca Adisa Baggia Hušidića.

Hušidić je za ovaj MLS tim potpisao sredinom novembra prošle godine i već je postao standardni igrač u jednom od najjačih klubova MLS-a.

Američki mediji pišu kako je on ovosezonsko otkrovenje američke nogometne lige. On je bio ključni igračl u posljednje tri utakmice Galaxyja, remiju protiv Real Salt Lakea i pobjedama protiv Chivasa i Vancouvera.

"Mnogo razmišlja kad je na terenu. Vidi akcije i kretanje lopte prije nego se oni ustvari i dese. Taktički je sjajan i može igrati na nekoliko pozicija. On je taj koji nam donosi posjed lopte i sjajan je dodavač", kazao je pomoćni trener Dave Sarachan koji je trenirao Hušidića u Chicagu.

U ekipi u kojoj igraju legendarni Robbie Keane i Landon Donovan, Hušidić je pokretačka snaga Galaxyja, pišu američki mediji.

Ovaj 26-godišnjak rođen je u Velikoj Kladuši, odakle je u ratu sa porodicom izbjegao u Hrvatsku, a kasnije i u Njemačku. Iz Hamburga su 1997. godine odselili u Libertyville u američkoj saveznoj državi Illinois, gdje se Adis aktivnije počeo baviti nogometom.

Svoju američku nogometnu karijeru počeo je igrajući za Univerzitet Illinois, odakle nakon dvije godine prelazi u Chicago Fire.

Nakon toga se vraća u Evropu i nastupa za švedski Hammarby, gdje je proveo jednu sezonu i dobio poziv trenera Galaxyja, Brucea Arene nakon čega se ponovo vraća u SAD.

Pomoćni trener Dave Sarachan poznaje Hušidića godinama, još iz vremena dok je bio dječak. Naime, Sarachanov sin je igrao zajedno sa 26-godišnjim Bosancem u srednjoj školi, a Hušidić je njegovom sinu bio i kum na vjenčanju prošle godine. Sarachan kaže da je svestranost Hušidićeva najveća vrijednost.

Nadimak Baggio dobio je od svog oca, koji je veliki obožavatelj talijanskog igrača Roberta Baggia.

"Mislim da je Baggio veoma fleksibilan kada je riječ o pozicijama na terenu. Može igrati u centru, na krilima i u različitim formacijama. Ima jednostavno mozak nogometaša", kazao je Sarachan.