Nogomet
188

Tok utakmice: Švicarska - BiH 0:2

Piše: O. T.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine stadionu Letzigrund u Cirihu igra gostujuću prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Švicarske. Meč je počeo u 20:30 sati, a tekstualni prijenos sa fotografijama i videozapisima pratite na portalu Klix.ba.

90' - Kraj. Sjajna predstava našeg tima i potpuno zaslužena pobjeda rezultatom 2:0.

90' - Kolosalna šansa za Bešića! Duljević je uposlio našeg veznjaka koji je izašao jedan na jedan sa Sommerom koji je odbranio njegov udarac. Deseti korner za naš tim.

90' - Švicarska je izvela korner, ali nije bilo opasnosti za naš tim. Lopta je ponovo u posjedu domaćeg tima. Sudija je produžio meč za tri minute.

86' - Daniel Graovac je zamijenio Zukanovića. Ovo je novi debitant u dresu Zmajeva. Graovac (22) je štoper Zrinjskog.

85' - Bh. navijači sada pale pirotehniku i čuju se topovski udari. Tribina iza Sommerovog gola je u dimu. Naš tim je izveo korner nakon kojeg je Džeko zaprijetio udarcem glavom.

83' - Stopostotna šansa za Seferovića! Izašao je jedan na jedan na Burića, ali je šutirao preko gola.

79' - Švicarska je nakon dugog napada uspjela doći do posljednje trećine terena i izboriti korner koji je loše izveden. Nova izmjena u našem timu. Cocalić mijenja Spahića.

75' - Žestok sudar Burića i Emboloa. Pomoć se pruža obojici.

73' - Pjanić je ispraćen ovacijama. Duljević je ušao u teren.

72' - Nova izmjena u redovima Švicarske. Kasamija je zamijenio Tarashaj.

71' - Korner za Švicarsku sa desne strane. Izbacili smo loptu, ali je ona ponovo u posjedu domaćeg tima.

69' - Naš tim sada igra u formaciji 4-2-3-1 za razliku od početne 4-4-2. Burić - Vranješ, Spahić, Zukanović, Kolašinac - Hadžić, Bešić - Sušić, Pjanić, Lulić - Džeko.

67' - Izmjene na obje strane. Lang i Moubandje su zamijenili Lichtsteinera i Rodrigueza, dok je kod nas Anel Hadžić zamijenio Ibiševića.

63' - Jasmin Burić mijenja Begovića.

57' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOLLL!!! PJANIĆ!!!! FENOMENALNO!!!! Šutirao je hirurški precizno u stranu gdje je stajao Sommer, ali nije bilo pomoći za Švicarsku. Tačno u rašlje.

56' - Džeko je izborio prekršaj oko 22 metra. Čekamo Pjanića...

55' - Švicarska je izvela novi korner, a onda ponovo došla u posjed lopte nakon čega je uslijedio centaršut sa desne strane. Klose je loše zahvatio loptu glavom. Moglo je biti znatno opasnije.

53' - Nakon pritiska domaćeg tima, imali smo kontru, ali udarac Ibiševića blokira odbrana Švicarske. U nastavku akcije Ibišević neprecizno šutira glavom.

51' - Velika šansa! Nakon dužeg napada našeg tima Zukanović je šutirao, Sommer lagano brani, a onda na drugoj strani Steffen nije iskoristio stopostotnu šansu. Sjajna odbrana Begovića.

50' - Prva izmjena u našem timu. Mateo Sušić mijenja Višću.

48' - Sada korner za Švicarsku nakon dugog napada sa dva opasna centaršuta. Uspjeli smo otkloniti opasnost.

47' - Višća je izborio osmi korner. Izveo ga je Pjanić, ali Švicarci su izbacili loptu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Švicarska počinje sa tri nova igrača. Mehmedi, Fernandes i Mehmedi su napustili teren, a zamijenili su ih Klose, Zuffi i Embolo.

  • Možda i najbolje prvo poluvrijeme otkako je na klupi Zmajeva Mehmed Baždarević. Naš tim je sjajno otvorio utakmicu što je rezultiralo pogotkom Džeke u 14. minuti, a nakon toga smo igrali jako čvrsto i beskompromisno u odbrani. Švicarci su u prvoj minuti imali odličnu šansu preko Seferovića, ali nakon toga su jedino dalekometnim šutevima prijetili. U posjedu lopte naš tim je bio konkretan i vrlo brzo je završavao akcije. Sasvim zasluženo vodstvo Zmajeva.

45' - Kraj prvog poluvremena.

45' - Dobra prilika za Ibiševića! Pjanić je poslao loptu, a napadač našeg tima, nakon prijema prsima, šutirao preko gola sa vrha šesnaesterca.

41' - Žuti karton za Višću. Rodriguez je iz slobodnog udarca dodao Xhaki, a ovaj šutirao sa preko 30 metra pored gola.

40' - Seferović na drugoj strani u prilici, ali smo izblokirali njegov pokušaj.

39' - Pjanić je izveo slobodan udarac i onda ponovo došao do lopte, te u nastavku akcije kombinovao sa Lulićem, ušao u kazneni prostor sa lijeve strane i centrirao po zemlji, ali je Sommer uzeo loptu.

38' - Bitka se odvija većinom na sredini terena. Naš tim igra odlično u defanzivi i ne dozvoljavamo protivniku da dođu u zadnju trećinu terena. Prekršaj nad Džekom na sredini terena. Žuti karton za Schara.

34' - Korner za Švicarsku sa desne strane. Prethodno je Kolašinac dobio žuti karton zbog svađe sa Steffenom. Bez opasnosti za Zmajeve nakon kornera.

32' - Rodriguez je šutirao preko gola iz slodobnog udarca. Bez opasnosti za Zmajeve.

31' - Odličnih pola sata igre iza nas. Podrška sa tribina ne posustaje. Naš tim se jako dobro brani i vrlo je konkretan s loptom. Sada prekršaj za domaći tim sa oko 27 metara.

26' - Lopta je izbačena van terena nakon što je Ibišević ostao ležati u kaznenom prostoru Švicarske. Naši su tražili penal, ali sudija se nije oglasio.

25' - Šansa na drugoj strani! Xhaka je sa nekih 17 metara šutirao pravo u dobro postavljenog Begovića.

24' - Šansa! Sedmi korner za naš tim. Ponovo sa desne strane i ponovo za Pjanića. Veza Rome - Pjanić pronašao Zukanovića koji sa devet metara pogađa Sommera.

21' - Nešto mirniji trenuci utakmice nakon burnog otvaranja meča. Sa tribina i dalje sjajna podrška Zmajevima koji imaju start za poželjeti.

14' - GOOOOOOOOOOOL!!!! DŽEKO!!! Ovo je majstorija. Lukavo od Edina Džeke. Dobio je loptu na nekih 25 metara od gola i išao jedan na jedan sa Scharom kojeg je "uvukao" u kazneni prostor i iskosa šutirao kroz noge Scharu i prevario Sommera.

10' - Švicarska je izgradila obećavajući napad, ali tome je kumovala naša greška. Lichtsteiner je šutirao pored gola sa nekih 20 metara.

10' - Pjanić je prizemnim centaršutom iz kornera pronašao Lulića čiji je udarac izblokiran. Potom naš tim dolazi do posjeda, ali u nastavku pravimo prekršaj. Odlično otvaranje meča za Zmajeve.

8' - Ogromna podrška sa tribina. "Ko ne skače, mrzi Bosnu", "Bosna, Bosna" i "Bosna je šampion" odjekuje sa tribina, a Zmajevi na terenu sjajno otvaraju utakmicu i vladaju posjedom lopte. Šesti korner za naš tim!

6' - U međuvremenu došli smo do petog kornera. Četvrti sa lijeve strane za Pjanića. Švicarci su izbacili loptu, a onda napravili prekršaj na oko 35 metara na desnoj strani nakon što smo uzeli loptu. Pjanić je centrirao, ali je Ibišević bio u ofsajdu.

3' - Odmah na drugoj strani prijeti Džeko jako lukavim pokušajem sa nekih 11 metara iskosa. Korner sa lijeve strane za BiH. Švicarci su se spasili, imali smo još jedan korner i nakon duže akcije i velike gužve pred golom Švicarske, izborili smo i treći korner. Ovaj sa desne strane.

2' - Velika šansa za Švicarsku! Seferović je izašao jedan na jedan iskosa i šutirao pored gola.

1' - Utakmica je počela. Prvi napad pripada domaćem timu. Sretno Zmajevi!

20:29 - Zavšeno je intoniranje naše himne koja je popraćena velikim navijanjem sa tribina. Zmajevi imaju veliku podršku na stadionu koji prima 30.930 gledatelja. Čuli smo i himnu Švicarske.

Očekujemo početak meča koji sudi Sebastien Delferiere (34) iz Belgije.

20:25 - Igrači izlaze na teren i uskoro ćemo čuti intoniranje nacionalnih himni.

20:16 - Fudbalske reprezentacije BiH i Švicarske do sada se nijednom nisu sastajale.

20:14 - Na klupi reprezentacije Švicarske sjedi Vladimir Petković (52), rođeni Sarajlija. Njemu ovaj meč služi kao priprema za Evropsko prvenstvo koje će se narednog ljeta održati u Francuskoj. Švicarska će na Euru igrati u grupi A zajedno sa domaćinom Francuskom, te Rumunijom i Albanijom.

20:13 - Reprezentacija Švicarske je prvu prijateljsku utakmicu u martovskom terminu igrala protiv Irske prije četiri dana i poražena je rezultatom 1:0.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je prije tri dana slavila na gostovanju protiv Luksemburga rezultatom 3:0.

20:11 - Ovo su sastavi za večerašnji meč.

Bosna i Hercegovina: Asmir Begović - Ognjen Vranješ, Emir Spahić, Ervin Zukanović, Sead Kolašinac - Edin Višća, Miralem Pjanić, Muhamed Bešić, Senad Lulić - Edin Džeko (C), Vedad Ibišević.

Švicarska: Yann Sommer - Stephan Lichtsteiner, Fabian Schar, Philippe Senderos, Ricardo Rodriguez - Granit Xhaka, Gelson Fernandes - Pajtim Kasami, Admir Mehmedi, Haris Seferović - Renato Steffen.

Na klupi naše reprezentacije su Šehić, Burić, Cocalić, Grahovac, Graovac, Vrančić, Šunjić, Đurić, Prcić, Hadžić, Duljević, sušić i Aničić.

Priliku za igru u dresu Švicarske čekat će Burki, Hitz, Moubandje, Klose, Widmer, Lang, Embolo, Zuffi, Džemaili, Tarashaj i Elvedi.

20:10 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos prijateljske utakmice u kojoj fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine gostuje Švicarskoj. Direktan prijenos možete pratiti na FACE TV-u.